Podijeli članak

Bivši članovi Živog zida okupljeni oko Ivana Pernara i Branimira Bunjca, osnovali su u nedjelju, u prigorskom selu Kašini, Stranku Ivana Pernara (SIP), a za njezina predsjednika izabrali nositelja imena stranke. Osnivačkoj skupštini nazočilo je 216 članova iz različitih dijelova Hrvatske, među kojima je bilo i voditelja županijskih organizacija Živog zida.

Pernar je za predsjednika izabran sa 148 glasova, a Branimir Bunjac dobio je 57 te je postao potpredsjednik stranke. Zahvalivši članovima skupštine Pernar je ustvrdio da ih je okupio zajednički cilj oslobađanja zemlje i jedinstvo građana u borbi protiv okupatora zemlje.

‘KRAJ KAD POČNETE SPLETKARITI’
Poručio je svima da će ostati zajedno i napredovati dok se budu borili za zajedničke ciljeve otvorena srca, a da će im biti kraj kad počnu spletkariti i raditi za svoje osobne interese, kao što se dogodilo u Živom zidu. Kazao je također da je njegova sudbina u rukama članova SIP-a i pozvao ih da ga smijene kad prestane ispunjavati njihova očekivanja.

Tri četvrtine članova Skupština dalo je glas za naziv Stranka Ivana Pernara, jednog od osam naziva koji su bili u igri. Stranka Ivana Pernara i Nenada Bunjca dobila je trideset glasova a ostali, Demokratska akcije, Otpor, Živi otpor, Plamena nada i drugi, dobili su od dvanaest do tek dva glasa.

PERNAR O IMENU STRANKE
Pernar je prijedlog da se stranka zove njegovim imenom obrazložio time što je on “najpoznatije lice” i da za njega “najviše znaju” te da će se “stranku i tako i tako identificirati” s njegovim imenom, ali da se ubuduće ono može lako promijeniti.

Jedan od sudionika rasprave ustvrdio je međutim kako je “Tito imao svu moć u politici ali mu nije padalo na pamet stranku nazivati svojim imenom”. Pernar, međutim, nije smatrao da treba išta govoriti u prilog svojoj kandidaturi za predsjednika SIP-a, nego je samo poručio: “Sve znate!”.