Podijeli članak

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar potvrdio je da je od jučer u 18.00 sati do danas u 10.00 sati testirano 18 osoba, a potvrđeno je pet novih slučajeva zaraženih novim kronavisrusom Covid-19.

Četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. To znači da je u posljednja 24 sata evidentirano deset novih slučajeva zaraze, a do danas je u Federaciji BiH 517 osoba testirano, dok je prisustvo virusa potvrđeno kod 62 pacijenta.

Pehar je naglasio da je najviše slučajeva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, njih 26, potom u Sarajevskoj županiji njih devet, u Zeničko-dobojskoj županiji je osam potvrđenih slučajeva, u Zapadno-hercegovačkoj županiji evidentirano je sedam slučajeva, dok je u Usnko-sanskoj županiji šest oboljelih.

Pod nadzorom je u Federaciji BiH više od 30.000 osoba, a Pehar ocjenjuje kako je to veoma uspješna ptouepidemijska mjera koja je provedena na prostoru Federacije BiH zbog čega je pozvao građane na odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacija te praćenje naredbi nadležnih institucija koje poduzimaju sve mjere u cilju sprječavanja širenja virusa.

Napomenuo je da su iduća dva do tri tjedna ključna u razvoju ove situacije u smislu pojave koronavirusa i od svih ovisi u kojem smjeru će taj proces ići.

- Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije bit će pod manjim kutem i pojavljivat će se manji broj slučajeva. To znači manje opterećenje zdravstva i mogućnost da izbjegnemo scenarij koji već sada nazivamo talijanski gdje je došlo do opterećenja zdravstvenog sustava- pojasnio je Pehar.

Zahvalio je građanima koji strpljivo poštuju mjere i naredbe i ponašaju se odgovorno te je zatražio i od onog manjeg djela koji nije svjestan u kojoj se fazi borbe protiv koronavirusa nalazimo da promjene taj neodgovorni stav jer je to ključ uspjeha kako da se što bezbolnije izađe iz ove situacije.