Podijeli članak

U novoj knjizi papa Franjo prvi put naziva Ujgure, muslimansku etničku skupinu u Kini, progonjenim narodom, nakon što su ga aktivisti za ljudska prava godinama pozivali da to učini.

"Često mislim na progonjene narode - Rohindže, siromašne Ujgure, Jezide...", rekao je Papa u poglavlju knjige u kojem također govori o progonjenim kršćanima u islamskim zemljama. Ovo je prvi put da spominje Ujgure.

Vjerski poglavari, aktivisti za ljudska prava i vlade rekli su da se nad Ujgurima u kineskoj regiji Xinjiangu, gdje se više od milijun ljudi nalazi u logorima, provode zločini protiv čovječnosti i genocid.

Pisao je i o koronavirusu

U knjizi "Let Us Dream: The Path to a Better Future" (Sanjajmo: Put u bolju budućnost) Papa također kaže da bi pandemija koronavirusa trebala potaknuti vlade da razmotre trajnu uspostavu univerzalnog temeljnog dohotka.

On govori i o tome da su ljudi, koji smatraju da je nošenje zaštitnih maski prisila koju nameće država, "žrtve samo u svojoj mašti".

Knjigu od 150 stranica Papa je napisao sa svojim engleskim biografom Austenom Ivereighom. U njoj Sveti Otac govori o ekonomskim, socijalnim i političkim promjenama koje su potrebne za rješavanje nejednakosti nakon okončanja pandemije. Knjiga u prodaju dolazi 1. prosinca.