Podijeli članak

Optužnica protiv Smiljane Srnec nije iznenadila palovečkog župnika vlč. Đuru Vukalovića, koji se boji da se istina ne sazna prekasno. Srnec optužnica tereti da je sestru Jasminu ubila udarcima po glavi.

Mnogi nevini su osuđeni, pokojnica je pronađena i netko mora biti kriv, komentirao je optužnicu protiv Smiljane Srnec (45) za ubojstvo sestre Jasmine Dominić (23) vlč. Đuro Vukalović, dugogodišnji palovečki župnik.

Velečasni Vukalović župu vodi od 1975. godine i vjernici ga iznimno vole i cijene. Topao je, jednostavan, pristupačan, voljan pomoći. Dobro poznaje sve članove svoje župe, ali i one koje ne viđa često na nedjeljnim misama i na ispovijedi, piše 24sata.

U telefonskom razgovoru rekao je kako nije iznenađen viješću da je protiv Smiljane podignuta optužnica, no pita se što će se dokazati.

- Ja neću nikome suditi niti ikoga opravdavati. Ne znam kako će to završiti, no moram reći da ne vjerujem pravosuđu. Istina nikad ne zastarijeva i vjerujem da će se saznati prije ili kasnije, samo da ne bude prekasno - kazao je velečasni.

- Ako imaju dokaza da je ona to učinila, svaka čast, čestitam im - kaže svećenik Vukalović. Otkriva da je Smiljaninu najmlađu kćer, koja je u svibnju krizmana, poslije toga vidio samo jednom na misi. Tužan je jer, kaže, čim završi škola, djeca više ne dolaze nedjeljom na misu.

- Ja sam predlagao da se sakramenti primaju najesen baš zbog toga da djeca dolaze i preko ljeta u crkvu, naravno kad su slobodni i nemaju drugih obveza. Ne mora biti vjeronauka, no za to nije bilo sluha - govori vlč. Vukalović. Prisjeća se u kakvom je šoku bio nakon što je pronađeno tijelo u zamrzivaču.

- To je bio prvi takav slučaj, nikad ranije nisam čuo ništa slično. S jedne strane, to je velika sramota. Ja se i dalje nadam da će nekome proraditi savjest - iskren je svećenik.

U petak ujutro, nešto prije ročišta na varaždinskom sudu na kojemu se odlučivalo o produljenju istražnog zatvora Smiljani, njezinu majku Katarinu Dominić vidjeli su stanovnici Palovca kako ide na Jasminin grob.

- Nisam je dugo vidjela, pa sam pitala gdje je. Bila je otišla u Njemačku, no vratila se u Palovec, sad opet odlazi. Znamo sresti Ivicu Srneca, Smiljanina supruga, no on ne govori o slučaju, a ni mi ne pitamo previše. Vidimo da im je teško - priča susjeda obitelji iz Palovca. Za optužnicu zna većina mještana ovog malog međimurskog mjesta.

- Ona najbolje zna kaj je bilo - kaže stariji gospodin za šankom u lokalnom kafiću. Poznaje Smiljanu, a još je bolje poznavao njezina oca.

- S Fredijem sam 20 godina igrao nogomet. Sjećam se, često je znao spominjati Jasminu. Sumnjao je da je možda otišla k njegovoj sestri, koja živi u Francuskoj, pa se pričalo da je pobjegla s nekim tipom iz BiH - dodaje on. Novinari su ga pitali vjeruje li da je Smiljana počinila zločin.

- A tko je još bio tamo? Fredi je radio, mama je bila u Njemačkoj, ona je bila doma i vodila kuću. Pokazat će se, sud će to riješiti - kaže on.