Podijeli članak

Osamnaest zastupnika Skupštine Županije Sarajevo danas je izglasalo nepovjerenje Vladi koju je predvodio premijer Edin Forto (Naša stranka), javlja Klix.

Za smjenu je glasalo 18 zastupnika nove skupštinske većine koju predvodi SDA, uz SBB, DF i zastupnika BOSS-a. Protiv je glasalo 15 zastupnika (dva zastupnika bila odsutna). Nova vlast će imati tijesnu većinu od 18 ruku, dok opozicija (Naša stranka, Narod i pravda, SDP, NBL i tri samostalna zastupnika) imaju 17 ruku.

Aktualni premijer i ministri imaju sada rok od sedam dana da podnesu ostavke.

Novi premijer Županije Sarajevo trebao bi biti Mario Nenadić, bivši ministar pravde u KS, kao zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a. Nova većina je obećala ubrzo priopćila imena budućih ministara, a očekuje se da će tijekom veljače biti imenovana nova Vlada ŽS.

Mirza Čelik (SDA), koji je na jednoj od sjednica koju je održala nova većina predvođena SDA izabran u rukovodstvo Skupštine ŽS, trebao bi u sljedećem razdoblju biti izabran za predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela.

Čelik je poručio da će novi sastav Vlade ŽS nastaviti realizaciju projekata za koje smatraju da su dobri, a koji su ranije započeti.

Smjena je uslijedila nakon što je ovih 18 zastupnika podnijelo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi ŽS nakon čega je uslijedila kriza u Županiji Sarajevo, jer sjednica nije zakazana u terminu kada su htjeli pa zbog toga nije usvojen ni proračun za 2020. godinu, već je nakon peripetija donesena odluka o privremenom financiranju. 

Očekuje se da nova većina u Skupštini na prvoj redovnoj sjednici nakon imenovanja ministara na dnevni red stavi izglasavanje proračuna za 2020. godinu.