Podijeli članak

Mjesečnica je onaj "nezgodni" dio koji se javlja svakog mjeseca kod zdravih žena. Neugodni predmenstrualni sindrom, krvarenja, bolovi, hormoni... 

Sve to ide uz pojam mjesečnice koju svaka žena podnosi na svoj način.  No, većina žena radi neke iste pogreške tijekom mjesečnice, a koje mogu itekako nepovoljno utjecati na zdravlje. Kako bi se to spriječilo, potrebno je uočiti pogreške.  

Ne pratite cikluse 

Uz brojne aplikacije, praćenje menstrualnog ciklusa lakše je nego ikada prije. Nema razloga zašto biste se suzdržavali od praćenja ciklusa, posebice ako znate da to može itekako biti korisno za vaše zdravlje, ne samo za planiranje trudnoće. Bilježenjem vrste krvarenja, trajanja ciklusa i sl., možete otkriti određene nepravilnosti i pravodobno reagirati na liječnički pregled.  

Ne mijenjate uloške ili tampone dovoljno često 

Mjesečnica je "neuredna" i potrebno je u te dane posebno održavati higijenu intimnih dijelova tijela. To znači i da nije vrijeme za štednju na higijenskim ulošcima ili tamponima jer dugotrajno nošenje jednog uloška ili tampona može itekako uzrokovati zdravstvene probleme, čak i ozbiljne. Uloške biste trebali mijenjati svaka tri do četiri sata, a tampon nikada nemojte držati dulje od četiri sata.  

Ne pijete dovoljno vode 

Za vrijeme mjesečnice potrebno je piti i dovoljno vode kako biste tijelo hidratizirali. Za vrijeme mjesečnice ste napuhnute, a tijelo traži više tekućine. Ako ne pijete dovoljno vode, to može utjecati i na vašu probavu.