Podijeli članak

Slatke i ukusne, banane su mnogima najdraže voće. Trebaju se čuvati na sobnoj temperaturi.

Banane su voće koje je najkonzumiranije na svijetu. 

Slatke i ukusne, banane su mnogima najdraže voće. Trebaju se čuvati na sobnoj temperaturi. 

Ako želite da što prije dozriju, stavite ih u smeđu papirnatu vrećicu. Ako ih želite sačuvati što duže, čuvajte ih u hladnjaku.  

Osim što su vrlo ukusne, banane su i vrlo zdrave. Obiluju vitaminima i mineralima poput vitamina B 6, vitamina A, mangana, vitamina C, kalija, magnezija, riboflavina i niacina.

Kalij čuva srce i živčani sustav održava u dobroj formi. Kalij je također bitan za kontrakciju mišića, dobar je za bubrege i kosti. Smanjuje se izlučivanje kalcija u urinu te stvaranje bubrežnog kamenca, uravnotežuje razina kalcija u tijelu i smanjuje rizik od osteoporoze. Banane su dobre i za bubrege te kosti. Sadrže triptofan koji pomaže pri proizvodnji serotonina te ima umirujući učinak na mozak. 

Banana pomaže pri pretvorbi ugljikohidrata u glukozu i time održava pravilnu razinu šećera u krvi.

Ojačat će i korjen kose ako je konzumirate redovito, a kosa će postati sjajnija. 

Ni tu ne prestaje lista dobrobiti ovog voća.  Portal DietOfLife obajvljuje recept za napitak od banane koji će, tvrde, otopiti masne naslage s trbuha. 

Potrebno:

- 1 banana

- 1 naranča

- ½ čaše nemasnog jogurta, grčki ili sl. 

- 1 jušna žlica kokosovog ulja

- ¼ jušne žlice đumbira

- 2 jušne žlice sirutke

- 2 jušne žlice lanenih sjemenki

Priprema

Sve sastojke stavite u blender, pomiješajte i vaš napitak je gotov. Konzumirajte ga svaki dan, a nakon tjedan dana trebali bi se vidjeti rezultati.