Podijeli članak

Vince Novak jedan od najvažnijih ljudi u novijoj povijesti nuklearne elektrane Černobil.

Do prošle je godine bio direktor odjela za nuklearnu sigurnost Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Upravljao je fondovima za nuklearnu sigurnost vrijednim više od 5 milijardi eura, među kojima je i fond od 2,1 milijardu za sanaciju Černobila nakon havarije 1986. godine, piše Jutarnji list.

Prije 68 godina rođen je u Zagrebu u kojem je završio Elektrotehnički fakultet (FER), a danas živi u Velikoj Britaniji. Sad već davne 1997. postao je prvi direktor Chernobyl Shelter Fonda, čiji je cilj bilo izgraditi zaštitni svod oko reaktora koji je eksplodirao 1986.

- To je bio jedan od ključnih trenutaka u mojoj karijeri i životu. Mnogi su me odgovarali i govorili da je to nemoguća misija - prisjeća se.

Taj je gigantski, milijardu i pol eura vrijedan svod završen krajem 2016. godine kada je gurnut u svoj konačni položaj iznad sarkofaga koji je oko reaktora sagrađen nakon havarije.

S Novakom su novinari Jutarnjeg lista razgovarali o HBO seriji “Černobil”, koja ne gubi na iznimnom interesu javnosti i nakon završetka prikazivanja, kao i o njegovoj karijeri, odlasku iz Zagreba te iznimnoj ulozi u sanaciji posljedica eksplozije elektrane Černobil kroz gradnju željeznog svoda od 30.000 tona kojim su pokriveni eksplodirani reaktor i sarkofag koji sadrži 200 tona radioaktivne prašine i otopljenog nuklearnog goriva.

Razgovor s Novakom pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem, a u videu pogledajte sažetak pothvata njegovog tima.