Podijeli članak

Sedam kandidata u utrci su za poziciju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Na natječaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za ovo upražnjeno mjesto prijavilo se sedam kandidata od kojih dva nisu suci Suda Bosne i Hercegovine.

Pet kandidata suci su Suda BiH. Od izvora bliskih ovoj instituciji N1 televizija doznaje da su to suci Mira Smajlović, Izo Tankić, Ranko Debevec, Tihomor Lukes i Branko Perić.

Prijavu na natječaj za poziciju predsjednika Suda BiH poslala je i Dalida Burzić glavna tužiteljica Županijskog Tužiteljstva Sarajevske županije, te Ismet Šuškić tužitelj Tužiteljstva BiH.

Prije privremene suspenzije, suspendirani glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović odlučio je da se ne prijavi na natječaj za predsjednika Suda BiH. Za N1 su tada naveli da se "zbog započetih poslova i obveza i ozbiljne situacije u državi, smatra potrebnijim da završi započete aktivnosti u Tužiteljstvu BiH".

Inače, Meddžida Kreso na poziciji je predsjednice Suda BiH gotovo 12 godina. Za suca i predsjednicu Suda BiH imenovana je 10. listopada 2004. godine. Na funkciju predsjednice ove institucije ponovo je imenovana 26. siječnja 2011. godine.

Predsjednika Suda BiH postavlja Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH. Predsjednik se imenuje na mandat od šest godina i može biti ponovno imenovan.