Podijeli članak

Popis simptoma koronavirusa poprilično je dug, a neki od njih se preklapaju i s drugim bolestima pa je bez testiranja teško utvrditi ima li osoba covid-19, gripu, prehladu ili nešto sasvim drugo.

No, prema istraživanju, postoji nekoliko vrlo jednostavnih simptoma koji bi mogli ukazati na to da ste se zarazili koronavirusom.

1. Bol u stomaku

Osobe zaražene koronavirusom mogu imati probavne smetnje poput povraćanja i proljeva, a mogu osjetiti i blage bolove u tom području tijela. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu Gastroenterology u travnju, 32 posto skupine bolesnika s koronavirusom imalo je želučane probleme, a većina ih je opisala kao blage.

Koautor studije AlexanderPodboy napominje da simptomi covida-19 ne moraju biti samo oni respiratorni poput kašlja.

"Trećina pacijenata koje smo proučavali imala je gastrointestinalne simptome", naveo je.

2. Infekcija oka

Ako primijetite da vam je oko nadraženo, to bi mogao biti još jedan znak da je koronavirus već u vašem tijelu. Studija objavljena u JAMA Ophthalmology otkrila je da su stanja poput kemoze (oticanje prozirne opne oka) i epifore (pretjerano suzenje) primijećena kod više od 30 posto pacijenata u kineskoj bolnici.

Još jedna studija objavljena u časopisu Journal of Medical Virology u travnju otkrila je da se konjunktivitis može pojaviti kod tri posto osoba zaraženih koronavirusom.

3. Zbunjenost ili "magloviti mozak"

Sve više istraživanja pokazuje da covid-19 može imati i neurološke učinke te da izaziva zbunjenost, privremeni gubitak pamćenja nemogućnosti fokusiranja. Listopadsko istraživanje koje je proveo Northwestern Medicine pokazalo je da šokantnih 82 posto pacijenata hospitaliziranih s koronavirusom ima neurološke simptome.

"Naša otkrića pokazuju da su neurološke manifestacije vrlo česte kod pacijenata oboljelih od covida-19", rekao je Igor Koralnik, šef neuroinfektivnih bolesti i globalne neurologije na Odjelu za neurologiju Ken & Ruth Davee.

4. Umor

Osjećaj umora prisutan je kod mnogih tijekom pandemije, ali to može biti i simptom koronavirusa. Prema navodima objavljenim u JAMA-i u travnju, 68,3 posto pacijenata s covidom prijavilo je umor kao glavni simptom bolesti, prenosi BestLife.