Podijeli članak

Izraelci su počeli izlaziti na druge izbore u pet mjeseci, a oni bi se mogli pretvoriti u bitku za politički opstanak premijera Benjamina Netanyahua. 

Netanyahu je izraelski premijer s najduljim stažem, ali u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri, kada nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata. 

Ne želeći riskirati da predsjednik Reuven Rivlin mandat za sastav vlade ponudi nekom drugom, Netanyahu, koji bi u sljedećim tjednima mogao biti optužen za korupciju, odlučio se na nove izbore. 

Birališta su otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se u 22 sata. Pravo glasa ima oko 6,4 milijuna birača. U osiguranju 10.700 biračkih mjesta sudjeluje oko 18.000 policajaca. 

Završne ankete ukazuju na još jednu tijesnu utrku Likuda i centrističkog saveza Plavih i bijelih koji vodi bivši vojni zapovjednik Benny Gantz. Prema anketama, Netanyahuova stranka i Gantzov blok mogli bi dobiti po 32 mandata u parlamentu. 

Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim. Izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovno biti i referendum o Netanyahuu. 

Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima tema je koja dominira posljednjim danima kampanje. 

Bez obzira na to koliko mandata osvojili, u parlamentu sa 120 mjesta koalicija će biti nužna. (Hina)