Podijeli članak

Terminali Federacije BiH danas su u Živinicama otvorili novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata, što predstavlja početak zanavljanja obvezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Predsjednik Uprave gospodarskog društva ”Operator-Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić novinarima je rekao kako da je ovo važan korak za Terminale i cijelu Federaciju.

Naveo je kako je u Živinicama završena prva faza projekta. Terminal je sada zapremine šest milijuna litara, a do kraja godine trebao bi biti završen u potpunosti, kada će moći skladištiti oko 46 milijuna litara.

Podsjetio je kako je u ovoj godini, krajem koloovza ili početkom rujna, planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću.

Nadamo se da ćemo do 2023. godine, u skladu sa Direktivom Europske unije ispuniti ono što se od nas očekuje, imati terminale i rezerve – rekao je Zornić

Naglasio je kako je ovo početak zanavljanja rezervi naftnih derivata.

Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obvezujuće naftne derivate – naglasio je Zornić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je poručio da je otvaranje terminala značajan događaj za industriju Federacije BiH i BiH.

Mi smo danas korak do ispunjenja cilja da Federacija ima 90-dnevne zalihe nafte. Zahtijevam od Uprave i Nadzornog odbora da se iduće godine u isto vrijeme sastanemo ispred terminala u Blažuju i otvorimo prvu fazu, a iduće godine u Bihaću – rekao je Džindić.

Nakon toga, istaknuo je, treba biti započeta prva faza u Mostaru.

Sa ta četiri terminala ispunit ćemo uslov – kazao je Džindić.

Naglasio je da je za Federaciju od velikog značaja da ima zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija.