Podijeli članak

Spomenik doživotnom predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu otkriven je danas na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, u danu kada se obilježava Dan oslobođenja Podgorice, javlja Anadolu Agency (AA). 

Uz intoniranje himni "Oj svijetla majska zoro" i "Hej Sloveni", spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i ministar obrane Predrag Bošković. 

U nazočnosti više stotina građana, koji su nosili slike s Titovim likom, otkriven je spomenik državniku čije je Podgorica nosila ime u razdoblju od 1946. do 1992. godine. 

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je podsjetio da su na današnji dan 1944. godine okupator Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje. 

"Današnji dan oslobođenja prilika je da odamo počast onima koji su ginuli za slobodu i da spomenemo imena koja su se posebno istakli veličinom svoje žrtve. O veličini Titovih historijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd. Josip Broz Tito je jedna od najvećih historijskih ličnosti s ovih prostora. Danas jedna nova Crna Gora, međunarodno priznata država podiže spomenik drugu Titu. Činimo to kako bismo dodatno osvijetlili orijentir kojim treba da ide Crna Gora", rekao je Vuković.