Podijeli članak

Punih devet i pol godina 57-godišnjak s područja Osječko-baranjske županije primao je braniteljsku mirovinu, a čak 14 godina i invalidninu na temelju lažnih činjenica o svom sudjelovanju u Domovinskom ratu, kao i okolnosti koje su dovele do zdravstvenih problema temeljem kojih je ostvario i konzumirao navedena prava.

Utvrdili su to istražitelji PU osječko-baranjske koji su proveli kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim, kojega se sada sumnjiči za nezakonito stjecanje nekoliko stotina tisuća kuna.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 57-godišnji hrvatski državljanin, u periodu od 01.01.2005. do 31.12.2018. godine, tijekom postupka priznavanja statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida, lažno prikazao činjenice o sudjelovanja u Domovinskom ratu i okolnosti narušavanja zdravlja koje su uzrokovale invaliditet te je nezakonito stekao pravo na mirovinu, invalidninu hrvatskog branitelja i dionice trgovačkih društava. Mirovina je 57-godišnjaku isplaćivana od srpnja 2009. do prosinca 2018. godine i invalidnina od siječnja 2005. do prosinca 2018. godine, čime je nezakonito stekao materijalnu dobit od nekoliko stotina tisuća kuna“, priopćili su iz PU osječko-baranjske, koja je o ovom slučaju posebno izvješće predala nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Na njima je da sada utvrde osnovanost sumnje protiv 57-godišnjaka i odluče o eventualnom podizanju optužnice, piše Jutarnji list