Podijeli članak

Španjolski Vrhovni sud u ponedjeljak je osudio devetero katalonskih separatističkih vođa na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog uloge u neuspješnom pokušaju za uspostavu neovisnosti Katalonije 2017.


Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja neovisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor.

Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Oriol Junqueras dobio je najveću zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina. 

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za njezinu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svjetsku pozornost, pokrenulo najveću španjolsku političku krizu u desetljećima i poljuljalo financijska tržišta.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta. 

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama. 

Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

- Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća, rekao je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont.

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španjolski demokratski sustav. 

Premijer Pedro Sanchez tvitao je uz objavljeni video kako je Španjolska jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svijetu.

Kazne izrečene katalonskim čelnicima samo pogoršavaju problem - katalonski MVP
Zatvorske kazne izrečene katalonskim čelnicima u ponedjeljak ne rješavaju problem nego ga samo pogoršavaju, ocijenio je katalonski šef diplomacije i pozvao na međunarodni dijalog i demokratsko rješenje problema između Katalonije i Španjolske.

- Zatvorske kazne nametnute katalonskim vođama predstavljaju povijesnu grešku koja, umjesto da rješava problem, samo ga pogoršava, rekao je ministar vanjskih poslova, odnosa s institucijama i transparentnosti Alfred Bosch kako prenosi ministarstvo u priopćenju.

U priopćenju se navodi da međunarodna zajednica mora zauzeti aktivnu ulogu u rješenju problema između Katalonije i Španjolske te da nitko ne smije šutjeti pred ovim kršenjem temeljnih ljudskih prava.

- Vlada Katalonije oduvijek zauzima stav da se ovaj sukob ne može riješiti daljnjim sukobom i poziva na međunarodni dijalog i demokratsko rješenje.

Osuđeni su Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raul Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Josep Rull, članovi prošlog sastava vlade Katalonije; Carme Forcadell bivša predsjednica parlamenta Katalonije, te Jordi Cuixart i Jordi Sanchez vođe civilnih organizacija. Na suđenju koje je započelo 12. veljače ove godine u Madridu, sud ih je optužio za zločine pobune, pronevjeru javnog novca i neposluh u okviru referenduma o neovisnosti, 1. listopada 2017.

Ostalih troje optuženika proglašeno je krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor. Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu. Bivši zamjenik katalonskog čelnika Junqueras dobio je najveću zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina.

U priopćenju ministarstva ističe se da je tu riječ o političkim mjerama, o suđenju pojedincima isključivo i samo radi njihovih političkih ideja.

Španjolski premijer Pedro Sánchez nije ni na koji način pokušao riješiti situaciju putem dijaloga, navodi se u priopćenju i dodaje kako to pokazuju izrečene kazne.

- Umjesto prijedloga rješenja, presuda protiv ovih političkih zatvorenika izmješta sukob na europsku razinu i na područje djelovanja međunarodnih sudova, priopćeno je,prenosi 24sata