Podijeli članak

Tagovi

Zbog pandemije koronavirusa krovna europska odbojkaška kuća (CEV) do 15. lipnja odgodila je sva međunarodna natjecanja.  

Sukladno ovoj odluci i aktualnoj epidemiološkoj situaciji, u 36 europskih država prekinuta su natjecanja i proglašeni su prvaci, a Odbojkaški savez BiH je među rijetkim savezima zemalja koji još nisu donijele odluku o završetku ili nastavku prvenstva.

- U Federaciji BiH okončano je prvenstvo i proglašeni su prvaci u svim ligama prema trenutnom stanju na tabelama. Odbojkaški savez BiH još nije donio odluku, jer članovi Upravnog odbora iz RS smatraju da prvenstvo treba nastaviti, ali zbog pandemije koronavirusa nitko ne može reći kada će to biti moguće. Ako je 36 europskih asocijacija prekinulo prvenstvo i proglasilo prvake, čudno je da se takva odluka u BiH ne  može donijeti - u razgovoru za Fenu kaže predsjednik OSBiH Alija Fatić.

Podsjetio je da je iz kancelarije OSBiH još prije desetak dana članovima UO upućen dopis kojim je traženo da se izjasne: da se prvenstvo završi, a prvacima proglase trenutni lideri prvenstva, Gacko u ženskoj i Kakanj 78 u muškoj konkurenciji ili da predlože način i vrijeme okončanje prvenstva.

- Odluku je trebalo donije u prošli ponedjeljak, ali su članovi UO OSBiH iz RS tražili prolongiranje odluke do petka. Sutra ćemo održati telefonsku sjednicu UO i nadam se da ćemo razriješiti sve dileme. Međutim, ako se ni sutra ne bude mogla donijeti odluka o završetku prvenstva i proglašenju Gacka i Kaknja 78 prvacima, onda će se ponuditi izjašnjavanje o prijedlogu da nijedan naš klub ne ide u Europu - naveo je predsjednik OSBiH.


Dodaje da u ovom trenutku nitko ne može garantirati što će se događati s koronavirusom, što znači da nitko ne može predvidjeti kada će se moći nastaviti prvenstvo. Inače, prema kalendaru OSBiH sezona zvanično završava 15. lipnja.

Fatić kaže da su svi članovi UO iz Federacije BiH suglasni sa završetkom sezone i prijedlogom da se prvacima proglase trenutni lideri prvenstva, Gacko i Kakanj 78. Međutim, očito pojedinim članovima UO iz RS smeta što bi se na ovaj način titule "odrekli" najtrofejniji bh. klubovi, Bimal Jedinstvo i Mladost, oba iz Brčkog.

Valja reći i to da su Gacko i Kakanj 78 u ovogodišnjem prvenstvu odigrali po 20 utakmica, u prvenstvu i Mini ligi za plasman od 1. do 5. mjesta, a Bimal Jedinstvo i Mladost svega po jednu i to u drugom dijelu prvenstva, s obzirom na to da su u prvom dijelu sezone nastupali u kupovima CEV-a.