Podijeli članak

Sportaši koji se budu natjecali na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju spavat će na krevetima od recikliranog kartona s madracima od polietilena koji će nakon natjecanja biti ponovo iskorišteni za proizvodnju plastičnih proizvoda.

Ukupno će biti potrebno 18.000 kreveta za olimpijce te 8.000 za paraolimpijce, a proizvođači ističu da su kreveti dugi 2,10 metara i da mogu izdržati težinu od oko 200 kilograma.

"Kreveti mogu izdržati do 200 kilograma. Izdržljiviji su od drvenih kreveta. Naravno i drveni i kartonski krevet mogu se slomiti ako skačeš po njemu", rekao je generalni menadžer Olimpijskog sela Takashi Kitajima.

Inače, organizatori su u Tokiju prikazali krevete za natjecanje i još neke dijelove namještaja za sobe u Olimpijskom selu, a sve će biti spremno u lipnju. 

Apartmani će nakon Olimpijade biti prodani, a već ranije je najavljeno da će sve medalje biti napravljene od metala iz reciklirane potrošačke elektronike te da će struja za Olimpijadu biti proizvedena iz obnovljivih izvora.

Podsjetimo, Olimpijske igre počinju 24. lipnja, a Paraolimpijske 25. kolovoza.