Podijeli članak

Krovna kuća nogometa u Europi jučer je izbacila Manchester City iz Lige prvaka za sljedeće dvije sezone. 

Kao razlog je navedeno da su "Građani" prekršili pravila financijskog fair-playa, tako što su lažno prikazivali zaradu od sponzora.

Istraga protiv aktualnog prvaka Engleske je otvorena nakon što su u javnost procurili dokumenti koje je objavio njemački "Spiegel", a pozivajući se na "Football Leakes".

Naime, tada su objavljene prepiske koje ukazuju da je vlasnik Cityja, šeik Mansur bin Zajed najvećim dijelom sam uplatio novac umjesto sponzora "Etihada"

Radi se o iznosu od 67,5 milijuna funti. Neki od mailova pokazali su da je samo osam milijuna od te sume u sponzorskom ugovoru za sezonu 2015./2016. uplatio direktno sponzor, a da je ostalo došlo od vlasnika kluba, koji je i vlasnik tvrtke "Abu Dabi United Group".

City je pokušavao dokazati da je taj "ukradeni materijal koji je dospio u javnost" istrgnut iz konteksta.

Engleski tim se nakon odluke UEFA-e oglasio priopćenjem. 

"Razočarani smo, ali ne i iznenađeni današnjom odlukom UEFA-e. Klub je od početka naglašavao da je potrebno istragu provesti nezavisno tijelo. U prosincu 2018. godine glavni istražitelj UEFA-e je javno govorio o tome kakav će ishod ove istrage biti, prije nego što je sama istraga i počela. Sve što se kasnije događalo samo je ukazivalo na konačan ishod istrage. Klub je podnio službenu žalbu Disciplinskoj komisiji UEFA-e. Ovo je proces koji je pokrenula UEFA, koji je vodila UEFA i u kojem je UEFA donijela odluku. Sada, kada je sve završeno, klub će sačekati službenu presudu na osnovu koje će biti uložena žalba Sudu za sportsku arbitražu što je prije moguće", navodi se u priopćenju Cityja.