Podijeli članak

Kako zbog mjera vezanih uz epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom korona virusa nije bilo moguće buduće studente pozvati u zgradu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru virtualno je organiziran prvi Online dan otvorenih vrata Studija njemačkoga jezika i književnosti.

Pored nastavnika sa Studija sudjelovali su i bivši studenti, alumnisti te učenici i nastavnici srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Budućim studentima je pružena mogućnost da u online komunikaciji s profesorima i studentima saznaju sve potrebne informacije o mogućnostima studiranja. Fakultet je na ovaj način nastavio tradiciju održavanja manifestacije kojoj je cilj pokazati budućim studentima proces studiranja na Sveučilištu u Mostaru.

Pročelnica Studija njemačkoga jezika i književnosti prof. dr. sc. Senka Marinčić je predstavila studijski program i virtualnom šetnjom kroz zgradu Fakulteta otvorila prvi Online dan otvorenih vrata. „Željeli smo pokazati da  virtualnost kako na našem Studiju tako i na cijelom Sveučilištu postaje stvarnost, odnosno realnost. Velika zainteresiranost i odaziv za ovaj studijski program su pokazali da pratimo nove trendove i uspješno idemo u korak s vremenom“, kazala je pročelnica Marinčić.

Dr. sc. Darija Glibić je istaknula kako je želja bila pokazati učenicima i budućim studentima kako izgleda proces studiranja na SUM-u. „Pobliže smo ih upoznali s našim studijskim programima i aktivnostima tijekom studija. U nešto više od sat vremena, učenici i svi zainteresirani sudionici naših Online dana otvorenih vrata mogli su dobiti sve potrebne informacije o studijskom programu, uvjetima za upis, o mnogim izvannastavnim aktivnostima, a na sva pitanja su direktno odgovarali studenti, asistenti, profesori i suradnjici na Studiju“, kazala je Glibić.

Prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Ružica Zeljko-Zubac predstavila je programe međunarodne razmjene koji se nude studentima.
Studentska razmjena izvrsna je prilika za upoznavanje stranih kultura i običaja. Svoje studentske dane studenti Njemačkog jezika i književnosti Ružica Jozipović i Marko Galić obogatili su iskustvima iz inozemstva te uživo u program prenijeli svoje dojmove s razmjene.

Program redovitih i izvannastavnih aktivnosti, koje se budućim studentima nude, predstavila je doc. dr. sc. Magdalena Ramljak. „Pored nastavnih aktivnosti visoka kvaliteta studija postiže se sudjelovanjem u aktivnostima povezanim s znanstveno-istraživačkim radom te naši studenti već tijekom studija ravnopravno sudjeluju u pripremi programa i organizaciji kongresa, konferencija, javnih predavanja, okruglih stolova, seminara i webinara te natjecanja iz njemačkoga jezika i drugih manifestacija koje već tradicionalno organiziramo na Studiju.

Studenti svojimangažmanom stječu nova iskustva i usvajaju nove vještine doprinoseći na taj način kako lokalnoj tako i široj akademskoj zajednici“, objasnila je Ramljak.