Podijeli članak

U ponedjeljak ujutro, nešto prije sedam sati, s vodopada Kravica odlomio se veliki komad sedre i pao u neposrednu blizinu ugostiteljskog objekta s južne strane rijeke. Srećom, tog jutra još nije bilo turista ni kupača koji se obično na tom mjestu fotografiraju i kupaju, pa nije bilo tragičnih posljedica. “Kad sam došao na posao, vidio sam mutnu vodu i nije mi bilo jasno od čega je takva jer nije bilo nekih kiša. Tek kad sam došao do objekta, vidio sam veliku gromadu koja je pala s vodopada”, priča nam Nikola koji je prvi došao do tog mjesta.

Mutna voda

Vlasnik drugog objekta sa sjeverne strane rijeke, popularne Sedre, Ivan (Iće) Vukšić nam je, pak, kazao: “Kad sam tog jutra došao do Sedre, voda je bila čudno mutna, zbog čega sam mislio da je netko nešto ‘ispustio’. Tada mi je čovjek ispričao (kasnije smo doznali da je bio iz Beograda) da je cijelo jutro fotografirao i snimao vodopad i okoliš. Samo minutu-dvije prije pada sedre prešao je na ovu stranu, nakon čega je čuo prasak i pad drveta, potom se tlo zatreslo. Odlamanje sedre s vodopada i padanje u vodu nije novost na Kravici. Prva sedra obrušila se u vodu 1963., i to je onaj kamen u središnjem dijelu vodopada koji je omiljeno mjesto kupačima i skakačima. I tada je bio snažan udar pod kojim je tlo podrhtalo, kako je rekla jedna žene koja je došla natočiti vodu. Prije dvadesetak godina odlomio se još jedan dio na sjevernoj strani vodopada, a ni tada nitko nije bio u neposrednoj blizini.

Višak vode

Razloge ove pojave vjerojatno bolje može objasniti struka, međutim, stari ljudi pričaju da sedra pada obično kad nakon malog vodostaja dođu kiše i velike količine vode koje osušenu sedru otežaju zbog čega pada u vodu.To su uglavnom slučajevi kad je u pitanju “viša sila”, a ovaj najnoviji na Kravici bi mogao biti povezan s ljudskim “faktorom”. Naime, na tom dijelu do prije nekoliko godina nije nikad “padala” velika voda, a nakon “preusmjeravanja” dijela rijeke na tu stranu i sedra je “narasla” te se konačno i urušila. Iako na tom dijelu pored slapova stoji jasno upozorenje da je teren opasan i sklizak, posjetitelji za to ne mare. Možda od danas, ipak, budu pažljiviji.