Podijeli članak

Ne buni se samo lokalno stanovništvo u Dvoru zbog namjere hrvatske vlade da sagradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. I bh. mediji pišu o ovoj odluci te naglašavaju potencijalne opasnosti i negativne strane koje će takvo odlagalište imati po stanovnike s te strane granice.

Tako je portal Klix.ba objavio tekst u kojem upozorava kako će planirano odlagalište potencijalno ugroziti 230 tisuća ljudi u BiH i Hrvatskoj. A direktno će biti ugrožen veliki broj naselja i gradova u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu BiH, posebice Bosanski Novi te prijedorska regija.

Odlagalište će jako onečistiti rijeku Unu

Klix.ba nadalje piše kako će odlagalište nuklearnog otpada na toj lokaciji jako onečistiti rijeku Unu te voda neće biti pitka, a veliku štetu bi imali i poljoprivrednici.

U tekstu se napominje i kako Hrvatska mora do 2023. godine riješiti pitanje odlaganja nuklearnog otpada iz elektrane Krško, a iako Slovenija predlaže da to bude lokacija Vrbina, Hrvatska ne pristaje na to.

I ministrica Republike Srpske se buni protiv odlagališta

Inače, ministrica za prostorno uređenje u Republici Srpskoj Srebrenka Golić već ranije je kazala kako Trgovska gora i okolina geološki ne odgovaraju za skladištenje te vrste otpada jer je to tlo vodopropusno, ispresijecano vodotokovima koji se direktno ulijevaju u rijeku Unu.

Lokacija na kojoj Hrvatska planira odlagalište nuklearnog otpada je svega 800 metara od rijeke Une, a kilometar od vodozahvata za Bosanski Novi odakle vodu pije više od 15 tisuća građana.

Inače, planirano odlagalište, naglašava Klix.ba, jedno je od gorućih neriješenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske o kojem u protekle dvije godine nije postignut nikakav napredak u pregovorima.