Podijeli članak

Premještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća koje je bilo planirano za danas je odgođeno, potvrđeno je za Klix.ba iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Za sada nije poznat točan razlog zbog čega je došlo do ove odluke, iako se može pretpostaviti da nadležni nisu do kraja pripremili smještaj za prihvat migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva, te proširenje kapaciteta u Ušivku kod Hadžića nedaleko od Sarajeva.

"Jutros neće biti dobrovoljnog izmještanja migranta s Vučjaka. Ako IOM bude radio premještanje to će biti isključivo na njihovoj dobrovoljnosti. Znači samo ako oni žele da budu privremeno smješteni u neki od centara i da im se pruži odgovarajuća humanitarna pomoć. Oni koji ne žele, mi moramo poštivati njihovu odluku”, rekla je za Klix.ba Edita Selimbegović iz IOM-a.

Deportacija migranata s Vučjaka ka Sarajevu je dogovorena prije nekoliko dana na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko sanske županije  Mustafe Ružnića.

Prema prvim procjenama 350 migranata je trebalo biti prevezeno u Blažuj, dok bi ostali trebali biti raspoređeni u Ušivak, te prihvatne centre Bira i Miral na području USŽ.

Migranti iz dana u dan odbijaju svaku ideju njihovog udaljavanja od Vučjaka jer, kako su više puta ponovili, oni žele ići samo ka teritoriji Europske unije, a ne se vraćati u unutrašnjost Bosne i Hercegovine.