Podijeli članak

Broj zaraženih u Njemačkoj veoma zabrinjavajuće raste. Vjerovatno i zbog povratnika iz „rizičnih zemalja“, među kojima je i BiH. Oni su od subote 8. kolovoza obvezni da se testiraju. U suprotnom slijede velike novčane kazne.

Najveći njemački aerodrom u Frankfurtu dobro je pripremljen za testiranja koja je najavio savezni ministar zdravlja Jens Span (CDU). Devetnaest kabina za testiranje tamo stoje već nekoliko tjedana. Putnici su u njima do sada mogli dobrovoljno da se testiraju, ukoliko su dolazili iz neke od „rizičnih zemalja". Sada će to biti obvezno.

„Pandemija nije gotova", rekao je Span u četvrtak u Berlinu. Ministar strahuje da će krajem ljetnjeg raspusta u mnogim njemačkim saveznim pokrajinama, sa povratkom turista iz rizičnih oblasti, broj zaraženih dodatno početi rasti.

Aktuelne brojke su uznemirujuće. Institut Robert Koh je priopćio kako je u srijedu registrirano 1.045 novozaraženih. Toliko zaraženih u jednom danu nije bilo još od svibnja i to bi mogao biti početak novog vala zaraze.

Infrastrukturu, table upozorenja i mjesto za kabine za testiranje, u Frankfurtu osigurava tvrtka Fraport, kaže za DW glasnogovornica aerodroma. Besplatne testove za putnike koje financira država, radit će Crveni križ Njemačke. Kabine se nalaze odmah iza dijela s carinskom kontrolom i kontrolom dokumenata.

Putnici iz „rizičnih zemalja" samostalno bi trebalo da se upute ka kabinama za testiranje ili da izravno odu u karantenu. Nadležne službe najavljuju i nasumične kontrole. Ukoliko bude potrebno, onima koji ne budu htjeli da se testiraju, mogu da budu izrečene kazne i do 25.000 eura, kazao je Span. O tome će odlučivati pojedinačno svaka savezna pokrajina.