Podijeli članak

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila da će eksperimentalna mala matura biti održana ove godine u svih 187 osnovnih škola u Srpskoj, a planirano je da 2021. godine bude obvezna za sve učenike osnovne škole.

Trivić je prilikom otvaranja obnovljene športske dvorane u banjalučkoj Osnovnoj školi (OŠ) "Sveti Sava" rekla da se posljednje dvije do tri godine radi eksperimentalno mala matura, odnosno testiranje ili provjera razine znanja učenika.

"Planirano je da se na kraju školske 2020/2021. godine pristupi službeno testiranju, odnosno polaganju male mature. Ove godine ćemo provesti eksperimentalno testiranje u svim osnovnim školama", rekla je Trivić novinarima.

Direktor OŠ "Sveti Sava" Miroslav Popržen rekao je novinarima kako se još ove godine škole uvježbavaju kada je riječ o maloj maturi.

"Već od iduće, 2021. godine, to će biti službeno mala matura gdje će rezultati sa testiranja biti vrednovani za upis učenika u srednje škole, tako da su još ove godine sve škole u Srpskoj obuhvaćene eksperimentalnom malom maturom", rekao je Popržen, koji je i predsjednik Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola.

U lipnju prošle godine eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika izvodila se u 94 od 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Eksperimentalnom malom maturom prošle godine bilo je obuhvaćeno više od 4.500 učenika devetih razreda.