Podijeli članak

Posjedovanje i korištenje zimske opreme od danas 15. Studenoga 2019. godine obavezno  je na teritoriji Bosne i Hercegovine do 15. travnja naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete.

Kako su se vozači u Mostaru pripremili za zimsku uvjete vožnje  i što je najvažnije prilikom pripreme limenog ljubimca u susretu sa snježnim prilikama otkrivaju za Pogled.ba savjetnici iz autoservisa  iz grada na Neretvi.

 Mostarci nisu obučeni za zimsku sezonu

 Zbog mediteranske klime i blagih zima u kojima  je snijeg uvijek iznenađenje vozači u Mostaru nisu obučeni za zimsku sezonu,  pa tako kad dovezu svoja vozila, misle da je sasvim dovoljno zamijeniti gume i da su spremni, stav je mostarskih servisnih savjetnika.

No, kako ističe Ante Ćavar iz Auto servisa Nuić vozači u Mostaru su uglavnom savjesni, te svjesni da nisu obučeni za zimske uvjete, pa  brigu o svojim vozilima prepuštaju stručnjacima.

„Mi napomenemo, kako uz mijenjanje guma treba očistiti felge s unutrašnje strane, zamijeniti ventile i tekućine“, kaže Čavar.  Ističe kako se svim klijentima obavezno kaže što je potrebno za pravilnu pripremu vozila za zimske uvjete vožnje, a oni u konačnici odluče što će se raditi.

 „Mostarci su po pitanju pripreme za zimu neobučeni. Ali su toga svjesni, pa s punim povjerenjem ostavljaju svoja vozila na pripremu za zimu. Mi ima kažemo što je sve potrebno i oni se toga uglavnom pridržavaju“, pojasno je Ćavar za Pogled.ba.

Ova sezona je kako naglašava krenula kasno, pa je sada velika gužva u svim servisnim radnjama uz posebne pogodnosti za zamjenu guma, s popustima čak i do 30 posto.

 Za Mostara dovoljne klasične gume

 Servisni savjetnici ističu kako ne postoji guma ljeto- zima koju vlasnici automobila u Mostaru najčešće koriste. To su gume M+S, za blato i snijeg, pristupačne cijenom a za područje Mostara kažu stručnjaci su sasvim dovoljne, za vozače koji ne planiraju putovati  u planinske predjele.

 Iako su u Mostaru dnevne temperature zraka još oko 20 Celzijevih stupnjeva, pa se neki pitaju hoće li se nove zimske gume potrošiti prije nego zima naoštri zube, stručnjaci tvrde da nema razloga za strah, navodeći kako su ceste već rashlađene i kako im pogoduje nove zimske gume.

 „Vozači u Mostaru s pripremama svojih vozila počeli su prije dvadesetak dana. Kao i svake godine krajem desetog i početkom jedanaestog mjeseca građani počinju pripremati svoja vozila za zimsku sezonu koji misle na vrijeme o tome“, kaže servisni savjetnik autoservisa  Guma M Dalibor Šaravanja.

Ističe da je asfalt dovoljno rashlađen pa ne treba razmišljati o odgodi obveze koju treba izvršiti svaki vlasnik vozila, kako zbog svoje sigurnosti tako i zbog kazni koje bi mogli platiti ako se bilo gdje upute bez potrebne zimske opreme, koja je od danas zakonom obvezna.

Sezona zamjena sada je u punom jeku i gužve su u svim servisnim radnjama zadnjih dana.

„Savjetuje svim vlasnicima vozila da mijenjanja gume na sve četiri kotača, ali ako nisu u prilici, ili su ranije prakticirali mijenjati samo prednje gume, to mogu uraditi po principu da na prednje kotače , ako je prednji pogon stave nove, a one postojeće, ako su u dobrom stanju postave na zadnje kotače“, pojasnio je Šaravanja.

 Mostarce snijeg uvijek iznenadi

 Pravovremena zamjena zimskih guma i provjera tekućina u vozilu  kako naglašava Vlado Aničić iz Auto servisa „Aničić“ su osnova pripreme za nadolazeće zimsko razdoblje.

„Kad se blagovremeno provjere tekućine i postave nove zimske gume na vozilo, onda za vozača nema zime“, kaže  Aničić.

No, ovo razdoblje posebno osjetljivim smatra za vozače iz Mostara, jer kako ističe za zimsku sezonu nikada nisu spremni, pa ih  unatoč spremnosti vozila snijeg uvijek iznenadi.

„Slabo su spremni mostarski vozači za zimu. Kod nas nema puno zime, pa svake godine malo snijega svakoga iznenadi. No, svi uredno svoja vozila spreme za zimsku sezonu. Mijenjaju se gume, provjerava se smrzavanje tekućine“, pojašnjava Aničić.

 Ne zatezati ručnu kočnicu

 Uz sve navedene savjete za zimske uvjete vožnje upozorava vozače da zatezanje ručne kočnice tijekom zimskih noći može uzrokovati velike probleme.

 „Kod starijih pa čak i nekih novijih vozila u zimskom razdoblju, ne treba zatezati ručnu kočnicu, odnosno ne  treba je ostavljati preko noći zategnutu. Razlog tomu je što se  preko noći može vrlo lako dogoditi za ručna kočnica zaledi, pa se vozilo ne može pokrenuti. Uvečer kad parkirate vozilo dovoljno je da ga ostavite  u brzini i bit ćete sigurni, da vam se neće zalediti“, poručio je Aničić.

 Kazne do 500 KM

 Svi stručnjaci vozače napominju da se drže pravila koje kaže da je posjedovanje i korištenje zimske opreme obavezno  na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. studenoga 2019. godine do 15. travnja naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju pneumatici sa zimskim profilom na svim kotačima, dubine gazećeg sloja minimalno četiri milimetra ili pneumatici s ljetnim profilom, dubine gazećeg sloja minimalno 4 milimetra, ali i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogone kotače u slučaju zimskih uvjeta.

Dodatno za teretna vozila i autobuse, u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska.

Gume trebaju imati najmanje 4 milimetra profila, a pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara

Promjena i kontrola rashladne tekućine jedna je od bitnijih stvari koje treba uraditi prije zime te je promjena rashladne tekućine najjeftiniji i najsigurniji način za očuvanje dugotrajnosti vozila.

Policija može kazniti vozača s 40 KM zbog neposjedovanje zimske opreme za privatna vozila, a za službena od 100 do 500 KM.

 

Autor: G.Š./Pogled.ba