Podijeli članak

Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će stroge mjere u Italiji uskoro dovesti do stabilizacije, ali crni brojevi i dalje rastu. Proglašen je dan žalosti. Broj zaraženih koronavirusom prešao je 100 tisuća, a umrlih 11.500.

Broj oboljelih najbrže raste u SAD-u, a preminulih u Španjolskoj.

Diljem Italije zastave na pola koplja. U počast svim žrtvama koronavirusa. A i njih je danas mnogo, iako dolaze i dobre vijesti.

Broj novozaraženih, barem tako tvrde talijanski mediji, i danas je manji nego prijašnjih dana. U Torinu, u centru za psihološku pomoć, na tisuće poziva dnevno.

- Najvažnije je smiriti ljude, ali isto tako i unijeti im malo veselja u život. Mnogo je tjeskobe i samo dobra volja to može promijeniti, kazala je djelatnica Centra za psihološku pomoć Rita Rossi.

I Sveti Otac poziva na dobrotu. Moli se danas za najpotrebitije.

- Sve nas pozivaju da ostanemo u svojim domovima. A što je s onima koji su beskućnici? Kako njima pomoći?, pitao je papa Franjo.

Francuska je prešla onu psihološku granicu od 3000 preminulih. Sada samo preostaje borba da taj broj bude što manji u budućnosti.

- Ne zaboravimo, gotovo 8 tisuća osoba je ozdravilo samo u ovom mjesecu, rekao je ravnatelj Francuske zdravstvene agencije Jerome Salomon.

No isto tako postoji i druga strana medalje. Gotovo 6 tisuća osoba u kritičnom je stanju.

U Španjolskoj je više od 87 tisuća zaraženih. Većina njih starije je dobi pa  ne čudi što vlada prazni domove umirovljenika i posebno ih dezinficira.

- Od 260 domova umirovljenika u Barceloni u njih čak 150 zabilježena je prisutnost koronavirusa. Moramo biti brzi i sve te domove privremeno zatvoriti kako bi se dezinficirali, naglasila je gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

I u Britaniji dramatično. Broj zaraženih nezaustavljivo raste, a medicinski kapaciteti nedovoljni. Zdravstvene su službe odlučile - londonska opća bolnica Nithingale postaje referentni centar za borbu protiv virusa.

A u Sjedinjenim Državama poseban režim života. Čini se da je predsjednik Trump najveću pozornost posvetio preventivi.

- Testirali smo više od milijun ljudi. Nijedna zemlja na svijetu nije to učinila, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Unatoč svemu koronavirus je u Sjedinjenim Državama odnio gotovo 4 tisuće života, a broj oboljelih - ako se zaraza nastavi širiti ovom brzinom uskoro će dosegnuti 170 tisuća.