Podijeli članak

Navršilo se 26 godina od kada su granate ispaljene s položaja vojske RS-a iz Nedžarića ubile na sankanju na Alipašinom polju šestoro djece i isto toliko i ranile. Tog dana zauvijek su napustile ovaj svijet sestre od 12 i pet godina, Indira i Jasmina Brković, Mirza Dedović star osam godina, Danijel Jurenić 11 godina, Nermin Rizvanović 13 godina i Admir Subašić od osam godina.

U spomen na ubijene, na spomen-ploču na mjestu zločina vijence i cvijeće danas su položili roditelji i rodbina ubijenih mališana, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. te delegacije Županije Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, Savjeta MZ Alipašinog polje C1 i C2, Općinski odbor SDA i OŠ "Meša Selimović". 

U ime Županije cvijeće su položili zastupnica u Skupštini ŽS-a Samra Ćosović Hajdarević i ministar komunalnog gospodarstva i infrastrukture u Vladi ŽS-a Srđan Mandić koji je u svom prigodnom obraćanju istaknuo koliko je važno zbog prošlosti, sadašnjosti, a posebno budućnosti prisjećati se ove tragično izgubljene mladosti.

"Nažalost, neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost u ubijanju Sarajeva u njegovoj opsadi u kojoj je ubijeno 11.541 stanovnika među kojima je 1.601 ubijeno dijete", istaknuo je ministar Mandić te poručio ovom prilikom da se budućnost Bosne i Hercegoivne, uz sjećanje na prošlost, mora graditi na idejama pravde, uvažavanja i tolerancije, javlja Oslobođenje. 

Sjećanje na ovaj tragičan dan najteže je roditeljima ubijene djece među kojima je Zehra Subašić koja je tada izgubila svog osmogodišnjeg sina Admira.

"Tugu i bol koju mi roditelji ubijenih mališana osjećamo već 26 godina ništa ne može izbrisati. Naša djeca sada bi imala preko trideset godina. I dok zločinci za ova nedjela nikada nisu kažnjeni, naša djeca nisu stigla ni da krenu u život, u školu, u mladost. To je još jedna rana koja ne može proći dok ne bude pravde za ovu i svu ubijenu djecu", riječi su Admirove mame Zehre.