Podijeli članak

 Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK ) obavještava da će u srijedu 13. svibnja 2015. godine organizirati stajanje u povodu obilježavanja obljetnice ubojstva djevojčice Matee Jurić iz Zenice. Stajanje će se obaviti u 12 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.

            Dvogodišnja djevojčica Matea Jurić ubijena je 13. svibnja 1992. godine u naselju Radakovo u automobilu svoga oca Drage Jurića. Ona je prva civilna žrtva rata koja je stradala od pucnjave iz vatrenog oružja za vrijeme vojne blokade kasarne na Bilimišću. Dok neki tvrde kako je u pitanju bio zalutali metak, drugi pak ističu da se na auto pucalo rafalnom paljbom iz neposredne blizine. Do danas nije potvrđeno tko je ubio ovu djevojčicu, a istraga u vezi stradanja Matee Jurić prebačena je 2006. godine iz Županijskog tužiiteljstva Zenica u nadležnost Tužiteljstva BiH.

            Svojim stajanjem UDIK želi odati počast nastradaloj djevojčici, ali isto tako i podsjetiti javnost na ovaj strašan i neljudski čin za koji do dan – danas nitko nije odgovorao. Ovim činom Tužiteljstvo se stavilo u funkciju skrivanja zločina.