Podijeli članak

Lideri europskih zemalja, obitelji, prijatelji i građani obilježili su danas na području Memorijalnog muzeja godišnjicu pada Berlinskog zida.
 
Lideri Njemačke, Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke nazočili su ceremoniji u Bernauer Strasseu, gdje stoji jedan od posljednjih dijelova Berlinskog zida, povodom obilježavanja 30. godišnjice rušenja simbola Hladnog rata koji je više od dva desetljeća dijelio Istočnu i Zapadnu Njemačku.
 
Širom Njemačke danas, 9. studenoga, obilježava se 30. godišnjica rušenja Berlinskog zida, čime je označen početak kraja vladavine komunizma, ne samo u Istočnoj Njemačkoj nego u većini do tada socijalističkih država u Europi.
 
Nazočni su položili i cvijeće u znak sjećanja na žrtve. Obilježavanju je, pored predsjednika njemačke Frank-Waltera Steinmeiera, nazočio i veliki broj lidera iz drugih zemalja. Nazočni su bili i predsjednici Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske.
 
U obraćanju prisutnima, Steinmeier se zahvalio stanovnicima Slovačke, Poljske, Češke i Mađarske za njihov doprinos procesu ujedinjenja dvije Njemačke.
 
"Bez hrabrosti i želje za slobodom Slovaka, Poljaka, Čeha i Mađara, mirna revolucija u istočnoeuropskim zemljama i ujedinjenje dvije Njemačke ne bi bili moguće", rekao je Steinmeier.
 
Njemačka kancelarka je nakon polaganja cvijeća s nazočnima prešla u malu crkvu u blizini.
 
Tu je podsjetila na rušenje Berlinskog zida 1989. godine.
 
"Prije rušenja nitko nije vjerovao da je to moguće", poručila je Merkel.
 
Njemačka kancelarka je dodala da se "moramo suprotstaviti mržnji, rasizmu i antisemitizmu".
 
Svjetlosne instalacije, koncerti i javne tribine planirane su u cijelom gradu i drugim dijelovima Njemačke kako bi se obilježio pad Zida, uključujući i koncert na berlinskoj Brandenburškoj kapiji, prenosi N1.