Podijeli članak

Tagovi

Građane BiH danas je dočekala vijest o novom poskupljenju goriva za pet feninga, što je još jedno u nizu poskupljenja od početka godine.

Tako je cijena litra benzina i dizela od danas skuplja za pet feninga i u ovisnosti od benzinske crpke kreće se do 2,41 fening, pa i više na pojedinim crpkama.

Kako piše Klix.ba, razlog za novo poskupljenje, tvrde iz Ministarstva trgovine FBiH, je rast cijene barela nafte na svjetskom tržištu. 

Trenutno je cijena barela nafte na londonskom tržištu 80,3 dolara, dok je u SAD-u, odnosno na njujorškom tržištu, cijena barela niža i iznosi 71,2 dolara.

Građani BiH od početka godine nekoliko puta su na svom budžetu osjetili rast cijena goriva. Prije manje od godinu dana litar goriva u BiH na većini benzinskih crpki je koštao od 1,70 (na pojedinim crpkama i manje) do 1,90 KM. 

Rast cijena goriva u BiH počeo je izmjenom Zakona o akcizama, kada je cijena jednog litra "skočila" i za 20-25 feninga po litru.

Potom je bilo još nekoliko poskupljenja uzrokovanih cijenama na svjetskom tržištu, što je u konačnici dovelo do toga da bh. građani i litar goriva sada plaćaju i za 70 feninga skuplje nego prije godinu dana.

S druge strane, prosječna plaća u BiH nije znatno porasla.