Podijeli članak

Kontroverzno novo znanstveno istraživanje dovodi u pitanje tvrdnje kineskih vlasti da je pandemija korona virusa potekla sa tržnice u Vuhanu na kojoj se prodaju plodovi mora, ali i druge životinje za ishranu.

Analiza svih dostupnih podataka koju su obavili biolozi jasno pokazuje da je smrtonosan virus Covid-19 dospio na tržnicu tako što ga je donio netko tko je već bio zaražen, a na veliko iznenađenje znanstvenika virus je “već bio prilagođen da se prenosi na čoveka”, što je veoma rijetka karakteristika.

Novo istraživanje dodatno će podgrijati sumnje da Peking očajnički nastoji prikriti pravi izvor epidemije, koja je prouzrokovala smrt 100.000 ljudi I tešku globalnu ekonomsku krizu.

Istraživanje su obavili Alina Čan i Ben Deverman sa Instituta "Brod", ogranka SveučilištaHarvard,, i Šing Džan sa Sveučilišta Britanske Kolumbije (Kanada).

Oni kažu da istraživanje nedvosmisleno navodi na zaključak da je virus potekao izvan tržnice u Wuhanu.

Prema njihovim riječima, “genetski podaci dostupni javnosti ne ukazuju na prenošenje virusa između vrsta na tržnici”. Oni traže da se ispitaju svi mogući putevi prijenosa virusa sa životinje na čovjeka, uključujući i tvrdnje da je virus potekao iz laboratorija, javlja Blic.

"Treba ispitati mogućnost da se genetski neizmenjen prekursor prilagodio ljudima dok su ga proučavali u laboratoriju", navodi se u istraživanju.

Istraživanje je objavljeno u trenutku kada su sve snažniji pritisci na Kinu da otkrije pravi izvor epidemije, kako bi se stručnjaci stvarno upoznali s bolešću i mogli razviti cjepivo te spriječiti izbijanje novih epidemija.

Prema službenoj kineskoj teoriji, virus je potekao sa tržnice u Wuhanu na kojoj se prodaju i divlje životinje, a tu teoriju je podržala i Svjetska zdravstvena organizacija.