Podijeli članak

Nakon kratkotrajnog oporavka ključni indeksi na američkom Wall Streetu u četvrtak su ponovno snažno potonuli. Dow Jones Industrials je izgubio 1.032 boda ili 4,2 posto spustivši se na 23.860 bodova što je čak oko 10 posto niže od rekorda postignutog prije nekoliko tjedana.

Osim Dow Jones Industrialsa, indeksa koji čini 30 vodećih američkih industrijskih kompanija, snažan pad zabilježio je i tehnološki Nasdaq i sveobuhvatniji S&P 500, koji su pali za više od tri posto, javlja BBC, a ono što dodatno brine jest da su ovako snažni padovi postignuti uz promet 50 posto veći od prosječnoga.

Unatoč nekim dobrim ekonomskim vijestima koje su stigle u četvrtak, uključujući i informaciju da je društvena mreža Twitter prvi put postala profitabilna, Washington Post upozorava da je do novog pada došlo zbog straha od pregrijavanja ekonomije čak i ako on nije nužno sasvim utemeljen u realnim pokazateljima. 

Najme, upravo je taj iracionalan dio iznimno teško ukalkulirati u bilo kakva predviđanja budućih ekonomskih kretanja pa stoga ne bi trebalo biti iznenađenje ako i sljedećih tjedana bude fluktuacija većih od uobičajenog stanja.

"Investitore brinu tri stvari - prva je nagovještaj porasta stope inflacije, koja se u SAD-u trenutno kreće na anemičnih 1,7 posto, druga je posljedični pad profita u kompanijama i treća je strah da u tom slučaju američka središnja banka FED ne bi odmah priskočila u pomoć kako bi obuzdala porast kamatnih stopa", objasnio je ekonomist i švicarski menadžer Larry Hatheway.