Podijeli članak

Profesor dr.sc. Neven Barišić danas je održao predavanje 'Novi materijali za novi svijet' na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru u sklopu projekta 'Science Squared' gdje je studentima u Mostaru u kratkim crtama opisao važnost tehnologije i  materijala za razvoj društva, kao i ulogu fizičara u tom razvoju.

Ovaj projekt kroz europsku komunikacijsku kampanju korištenjem popularnih znanstvenih tema promiče znanstvena istraživanja koja financira Europsko istraživačko vijeće (ERC) te mogući utjecaj koji ta istraživanja mogu imati na društvo.

Profesor Barišić u kratkim crtama studentima u Mostaru istaknuo je važnost novih materijala u tehnološkom razdoblju kroz koje čovječanstvo prolazi. Također, govorio je o supervodljivim materijalima koji ne troše energiju, a samim tim predstavljaju i značajno poboljšanje za kompletno društvo. 

Hrvatski fizičar također je poručio svim studentima da slobodno dođu i da uživaju u prirodnim znanostima, kako na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, tako i na Institutu za fiziku u Beču, koje posjeduje pristup izvrsnim laboratorijima i mogućnost razvijanja novih materijala. 

Nakon predavanja uslijedilo je izvođenje nekih jednostavnijih eksperimenata u kojima je popularni hrvatski fizičar u praksi mostarskim studentima objasnio važnost ove tehnologije i materijala koji će biti i više nego potrebni u razvoju današnjega društva.

Tamara Stojanović / Pogled.ba