Podijeli članak

Popularnost elektronskih cigareta (E-cigareta), kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, u posljednjih nekoliko godina je naglo porasla u svijetu i BiH, no povela se i oštra rasprava o njihovim opasnostima i prednostima.

Kancerogeni elementi

Neki se stručnjaci pribojavaju da te cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema uživanju duhana, drugi govore da sadrže potencijalno kancerogene elemente, dok, na drugoj strani, ima i onih koji smatraju da E-cigarete imaju golemi potencijal pomoći milijunima pušača u svijetu da odbace smrtonosnu naviku.

Nova istraživanja pokazuju da sve veći broj pacijenata oboljelih od raka koristi elektronske cigarete.

“Postepeno, ali neprekidno povećanje broja oboljelih je prilično sigurno. Visoka prevalenca upotrebe elektronskih cigareta kod mlađih pacijenata oboljelih od raka i statistike vezane za broj preživjelih su zaista zabrinjavajuće”, kažu autori ove studije koja je urađena u Americi, a objavljena u časopisu Yama Onkology. 

Korištenje elektronskih cigareta kod pacijenata oboljelih od raka poraslo je s 8,5 posto u 2014. na skoro 11 posto u 2017. godini, prema analizi više od 13.000 pacijenata.

Među pacijentima mlađim od 50 godina, stopa korištenja porasla je s 23 posto u 2014. na 27 posto u 2017. godini. Upotreba konvencionalnih cigareta kod pacijenata oboljelih od raka ostala je konstantna između 2014. i 2017. godine. Studije o ovoj vrsti naprave tek su počele i bit će potrebne decenije da bi se egzaktno saznalo da li one izazivaju rak ili ne.

Rast industrije za čak 20 posto

S druge strane, jedna od vodećih tvrtki za istraživanje tržišta iz SAD-a, BIS Research, procjenjuje da će biznis s e-cigaretama do 2025. godine dosegnuti tržišnu vrijednost od 50 milijardi dolara. Dakle, e-cigarete su postale ozbiljni igrači te opasno konkuriraju ozloglašenom duhanskom lobiju.

Dok je rast duhanske industrije usporen u proteklih nekoliko godina, očekuje se rast industrije e-cigareta za 20 posto godišnje!

Premda će većina zdravstvenih djelatnika reći kako je e-pušenje sigurnije od tradicionalnog, ono nije bez rizika. Kao što smo spomenuli, e-cigarete obično sadrže nikotin. Znanstvenici sa Karolinska instituta u Stockholmu otkrili su da „postoji značajan rast otkucaja srca i povećanja krvnog tlaka“ kod onih koji koriste e-cigarete s nikotinom.

Istraživanje je također pokazalo da kod onih koji puše e-cigarete s nikotinom (za razliku od onih koji ne koriste nikotin) postoji tri puta veća opasnost od „zadebljanja i suženja arterija“. A zbog toga je veća opasnost od srčanih oboljenja, nepravilnog rada srca, visokog krvnog tlaka, zatajenja srca i moždanog udara.