Podijeli članak

Današnje satelitske snimke područja Atlantskog oceana na kojem bi se mogli nalaziti pomorci s broda Burbon Rhode, na žalost, opet nisu ništa pokazale, kazao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.
 
Hrvatska i dalje ima angažiranih šest satelita, a za sutra se planira jedan prelet, otkrio je za Večernji list.
 
Sinoć je donesena odluka da se obustavi aktivna potraga i prijeđe na aktivno motrenje. To znači da će od sada svi brodovi koji prolaze tim područjem imati obvezu motrenja i dojavljivanja ako nešto uoče.
 
Brod je potonuo na području na kojem nema toliko gustog prometa, a riječ je i o velikom području. Kako je otkrio u našem Dnevniku urednik portala Morski.hr Jurica Gašpar da je samo rubni dio na kojem se vrši potraga površine od 24 Hrvatske i na toj se površini nalaze samo tri broda.
 
Ako bi se išlo pretraživati zrakoplovom on bi morao biti opskrbljivan gorivom u zraku, trebale bi doći ili vojne fregate s helikopterima i dopunjavati zrakoplov gorivom u zraku.
 
Preostaje, kaže Gašpar, i nada da će struje dovesti splav do plovnog područja prema Americi.
 
"Atlantik je specifičan jer se njime putovalo od Kolumba koristeći morske struje, nije nevjerojatno očekivati da će se negdje pojaviti, ali njihovo zdravlje je upitno zbog broja dana na moru i treba se moliti da ih nađemo žive i zdrave", zaključio je.