Podijeli članak

Burkina Faso jedna je od nasiromašnijih zemalja na svijetu. Loš životni standard i siromaštvo sudbina je većine stanovnika ove zemlje, čijih 80 posto stanovnika se bavi poljoprivredom.

Siromaštvo najviše pogađa djecu. Veliki broj djece ne ide u školu ili završi jedan ili dva razreda osnovne škole, kako bi svladali čitanje i pisanje.

Malene zelene tabele na kojima vode svoje zabilješke često ostaju samo mrtvo slovo sklonjeno od zaborava, piše u biletnu Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus, humanitarne organizacije koja svake godine prikuplja stipendije za školovanje djece u ovoj afričkoj državi, javlja N1.

Samo ove godine humanitarci Emmausa iz Bosne i Hercegovine prikupili su novac za stipendiranje 1673 djece u 4 škole, a od 2014. godine do danas BiH je pomogla opismenjavanje 4667 učenika u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Financiranje jedne školske godine za jedno afričko dijete u Burkini iznosi samo 30 KM.

Najveći donatori stipendija proteklih pet godina financirale su mnogi građani i dijaspora Bosne i Hercegovine, zatim javni i privatni sektor naše zemlje, te nekoliko medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Pored osiguranih stipendija, za Burkinu Faso Emmaus svake godine šalje i kontejnere humanitarne pomoći, u kojima se nalazi odjeća, obuća, hrana, školski pribor za djecu.