Podijeli članak

Nova vrsta lijeka protiv raka, kojim se može liječiti široka lepeza tumora, prvi put je odobrena za korištenje u Europi.

Britanski liječnici koji testiraju novi lijek kažu da se radi o "doista uzbudljivoj stvari", javlja BBC.

Lijek pod imenom larotrectinib ima potencijal izliječiti više pacijenata i smanjiti nuspojave. Ključ je u tome da nova vrsta lijeka ne mari gdje rak raste u tijelu, sve dok u sebi nosi specifičnu genetičku abnormalnost na koju lijek cilja.

"Dobrobit za pacijente - a posebno za djecu - da možemo liječiti mnogo različitih vrsta raka jednim lijekom je potencijalno velika i pomaže im da imaju duži i zdraviji život", kazao je šef britanskog zdravstvenog sustava Simon Stevens.

Među prvim pacijentima koji su imali priliku probati novi lijek je Charlotte Stevenson iz Belfasta kojoj je dijagnosticiran dječji fibrosarkom, rak vezivnih tkiva.

Prošlu godinu liječena je larotrectinibom u sklopu kliničkog ispitivanja lijeka u londonskoj bolnici "Royal Marsden Sutton".

"Znali smo da su nam mogućnosti ograničene pa smo odlučili probati i jako nam je drago što jesmo. Imali smo priliku gledati Charlotte kako se ubrzano razvija i raste, nadoknađujući izgubljeno vrijeme na toliko mnogo načina i začuđujući nas svojom energijom i voljom za život", kazala je za BBC njena majka Esther. 

Tumor malene Charlotte uzrokovala je genetska abnormalnost poznata kao NTRK fuzija gena. Naime, jedan dio njene DNK slučajno se spojio s drugim i promjena u genetskom kodu njenog tijela dovela je do rasta raka. No, takve fuzije gena pojavljuju se i nekim vrstama raka mozga, bubrega, štitnjače i drugih oblika raka.

"To je doista uzbudljiva stvar i djeluje na širokom nizu rakova, nije ograničena na jedan", kazala je za BBC dr. Julia Chisholm, konzultantica za dječje tumore u bolnici "Royal Marsden".

Pojava ove nove vrste lijeka označava pomak s liječenja raka dojke ili raka debelog crijeva ili raka pluća prema preciznoj medicini koja iskorištava genetski sastav tumora svakog pacijenta.