Podijeli članak

Izgledi da će Rusiji biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama iduće godine u japanskom Tokiju postaju sve veći jer vijeće Svjetske antidoping agencije (WADA) smatra da ova država krši međunarodne propise.

WADA je priopćila da je njeno Povjerenstvo (CRC) preporučilo suspenziju Ruske antidoping agencije (RUSADA) na sastanku Izvršnog oivjerenstva WADA-e, koji je zakazan za 9. prosinca u francuskom Parizu.

CRC je prethodno tražio da Rusi objasne “nekonzistentnosti” u podacima iz njenih laboratorija koji su predani istražiteljima WADA-e u siječnju. 

Otkrivanje svih informacija iz moskovskog laboratorija bio je ključni uvjet kako bi WADA potvrdila dizanje sankcija iz rujna 2018.

Prethodno je RUSADA bila suspendirana tri godine zbog otkrića da je u Rusiji postojao razvijen sustav dopinga u sportu, uz podršku države.

Zbog toga je Rusiji bio zabranjen nastup na Zimskim igrama 2018. u južnokorejskom Pjongčangu, ali je njenih 168 sportaša sudjelovalo kao neutralni natjecatelji. 

Šef RUSADA-e Jurij Ganus je u intervjuu za agenciju AFP prošlog mjeseca optužio moskovske vlasti da su lažirane laboratorijske podatke predale WADA-i.

Ganus je insistirao na tome da službenici RUSADA-e nisu odgovorni za lažiranje podataka, već neidentificirane osobe iz vlasti. Dodao je Ganus da očekuje uvođenje niz sankcija, uključujući ograničenja u održavanju međunarodnih turnira u Rusiji, isključenje iz međunarodnih sportskih saveza i novčane kazne.

"Ruski olimpijski tim bit će onemogućen da u potpunosti sudjeluje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Mislim da će se to dogoditi i na Zimskim olimpijskim igrama u Kini
", kazao je Ganus.

Suspenzije u atletici

Najava WADA-e uslijedila je nakon što je Svjetska atletska federacija obustavila proces povratka ruskog saveza u okrilje ove organizacije.

Predsjednik Atletske federacije Rusije (RUSAF) Dmitrij Šljahtin i ostali visoki dužnosnici suspendirani su zbog “ozbiljnih kršenja” antidoping pravila.

Ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov negirao je da su podaci iz laboratorija lažirani, rekavši da ništa nije uklonjeno prije predaje WADA-i.