Podijeli članak

Nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije "Var" uhitili 12 osoba zbog organiziranog kriminala u vezi s namještanjem nogometnih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, priopćenjem za javnost oglasili su se i iz Nogometnog saveza FBiH.

Nogometni savez FBiH (NSFBiH) podržava sve aktivnosti državnih tijela Bosne i Hercegovine na provedbi zakona u Bosni i Hercegovini, a svakako i kada je u pitanju odvijanje nogometnih natjecanja na svim razinama. Iako ne raspolaže potpunim informacijama, NSFBiH će nadležnim organima BiH pružiti svaku vrstu pomoći i suradnje u rasvjetljavanju svih mogućih nepravilnosti. NSFBiH će poduzeti odgovarajuće mjere i radnje kako bi omogućio da se natjecanje u sezoni 2019/2020 nastavi i završi u sportsko-nogometnom ugođaju. Nakon upoznavanja s konkretnim činjenicama, nadležna tijela NSFBiH će pravovremeno donijeti relevantne odluke u skladu s važećim propisima i informirati javnost”, navodi se u priopćenju iz NSFBiH.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e jutros su izvršili pretrese na više lokacija i uhitili 12 osoba zbog organiziranog kriminala, u vezi sa primanjem dara i drugih oblika koristi i zloupotrebom položaja ili ovlasti, prenosi Radio Sarajevo.

Istragom koja se provodila više od godinu, između ostalih, obuhvaćeni su: član Komiteta za suđenje u Nogometnom savezu FBiH Anto Bilješko, sudac Prve lige FBiH Kenan Bajraktarević, sudac Prve lige FBiH Ilija Živković, Salem Prolić, tajnik za sudačka pitanja Nogometnog saveza BiH, Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza FBiH i član izvršnog odbora FSBiH, Fuad Zahirović, Haris Poprženović, Vladimir Dominković, Mirza Kazlagić, Marko Brezović, Mario Grgić, Anto Kobaš i drugi.

Iz SIPA-e je priopćeno da su prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon uhićenja priopćenjem za javnost oglasili su se i iz Nogometnog saveza BiH, istaknuvši da je ovim radnjama nogomet u BiH pričinjena nemjerljiva šteta.