Podijeli članak

Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovini - SPFBiH  zahtijeva od odgovornih da donesu konačnu odluku o nastavku ili prekidu nogometnih natjecanja nakon svakodnevnih poziva i upita nogometaša.

Brojna su otvorena pitanja, kada je riječ o 'nogometnoj industriji', a za vrijeme krize glas igrača se mora čuti više nego ikada. Više od 65 dana je prošlo od posljednje natjecateljske utakmice u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Igrači, za to vrijeme, ne obavljaju ekipne treninge, već izvršavaju individualne programe rada, a gotovo četiri mjeseca, oni koji žive u drugim gradovima, nisu imali priliku da posjete svoje obitelji.  Bez obzira na kvalitetu individualnog rada, nogomet je kolektivni sport i sa zdravstvenog i kondicijskog stajališta, potrebno je dosta vremena kako bi se nogometaši vratili u natjecateljsku formu i napravili odgovarajuću prevenciju od povreda, priopćio je SPFBiH. 

Sindikat smatra da su rizični modeli poslovanja pojedinih klubova, kao i propusti postupka licenciranja, pokazali sve svoje nedostatke u ovoj krizi.

Kašnjenja s isplatama redovnih mjesečnih primanja su sve češća i ugrožena je egzistencija velikog broja obitelji, a postoje pojedini koji izbjegavaju FIFA-ine preporuke za covid -19 pandemiju i donose jednostrane odluke na štetu i bez dogovora s igračima.

Svjedoci smo čestog, međusobnog prebacivanja odgovornosti, a najveću štetu trpe nogometaši. Oni su ključni akteri, a svakim danom njihova šteta je sve veća. To je nedopustivo, navodi se u priopćenju.  

-Dok čekamo ishod tko zna koje video konferencije, imamo priliku čitati i vidjeti kako su druge države u Europi, pa i one u regiji, donijele odluke i odgovarajuće mjere o svojim ligaškim natjecanjima, startu nove sezone i modelima.  Uz maksimalno poštivanje trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini,  odluke su već morale biti donesene. Neizvjesne su karijere nogometaša i nemamo više vremena za čekanje - rekao je osnivač SPFBiH Aldin Đidić.