Podijeli članak

Tagovi

Njemačka ekonomija suočava se s ozbiljnim problemima, gubeći 15 milijardi eura tjedno zbog recesije uslijed pandemijske krize, navodi se u novom izvještaju tvrtke McKinsey & Company koja upozorava da će Njemačkoj možda trebati osam godina da se oporavi.

Očekuje se da će Njemačka izgubiti između pet i 10 posto svog GDP-a do kraja 2020. godine, navodi u svom izvještaju njemačka podružnica američke konsultantske tvrtke McKinsey & Company, prenosi Russia Today.

Ekonomija Njemačke ovog travnju u padu je 25 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja gubitak otprilike 15 milijardi eura tjedno.

Analitičari iz McKinseyja upozorili su da će se njemačka ekonomija tek 2028. godine vratiti na nivo prije pandemije, ako zemlja provede strukturne reforme prema razvoju industrije automatizacije i umjetne inteligencije.

"Povratak izvornom modelu ekonomskog rasta više neće biti izvediv u ovom desetljeću", navodi se u izvještaju.

Prema procjeni firme McKinsey & Company, kriza izazvana pandemom zahvatila je čak devet milijuna radnika, što je sedam puta više nego u jeku financijske krize između 2008. i 2009. godine.

Mračne prognoze McKinseyja odgovaraju i najavama iz Vlade Njemačke. Ministar ekonomije Njemačke Peter Altmaier ranije ovog tjedna upozorio je da će zemlja "doživjeti najgoru recesiju u povijesti savezne republike", osnovane ubrzo nakon Drugog svjetskog rata.

"Utjecaji pandemije potisnut će našu ekonomiju u recesiju nakon 10 godina rasta", rekao je Altmaier.

Kriza je teško pogodila i susjednu Francusku, gdje je premijer Edouard Philippe prošlog mjeseca predvidio da će zemlja pretrpjeti najgoru recesiju od 1945. godine.