Podijeli članak

Njemačka kompanija CureVac priopćila je kako njeno eksperimentalno cjepivo protiv novog soja koronavirusa izaziva imunosni odgovor kod životinja kojima se administrirala manja doza.

Tvrtka je najavila kako namjerava krenuti s ispitivanjima na ljudima u lipnju i kako sadašnji rezultati pokazuju da njihov "kandidat za cjepivo može izazvati snažan imunološki odgovor na neutralizaciju virusa SARS-CoV-2".

Poduzetnik Dietmar Hopp suosnivač je CureVaca i vlasnik više od 80% udjela, piše Reuters.

Za cjepivo bio zainteresiran i SAD?

Prema izvješćima medija, Sjedinjene Države pokušale su doći do ovog cjepiva, što je u ožujku izazvalo političku reakciju u zemlji te su njemačke vlasti izrazile želju da CureVac ostane njemačkom firmom.

Rukovodstvo CureVaca demantiralo je da je zaprimalo ponude od SAD-a.

Tvrtka sa sjedištem u Tübingenu, koju podržava Zaklada Bill & Melinda Gates, već je ranije najavila kako se nada da će do lipnja ili srpnja razviti cjepivo u toj mjeri da mogu početi testiranja na ljudima.

Kompanija CureVac koristi takozvani pristup glasničke RNK (mRNK), isto kao i njeni suparnici BioNTech i njegov partner Pfizer te Moderna, koji su pokrenuli testiranja na ljudima. Kompanija Translate Bio i njen partner Sanofi također rade na cjepivu koje se temelji na glasničkoj RNK.