Podijeli članak

Dobre turističke sezone na Mediteranu, pa ni u Hrvatskoj, nema bez njemačkih turista. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je probudio nadu da će ovo ljeto barem malo mirisati na pravo turističko ljeto kad je obećao da će otvoriti vrata za putovanja 15. lipnja. Ali jesu li nakon toga njemački turisti pohrlili u Hrvatsku?

Na crikveničkoj rivijeri, jednoj od tradicionalno omiljenih ljetnih destinacija za odmor Nijemaca, šetnice, restorani i plaže zjape poluprazni, uz tek pokojeg inozemnog gosta i domaće vikendaše, započinje reportaža Deutsche Wellea.

 - Njemački su turisti uvijek dobrodošli na našem području i uvijek ih je bilo u najvećem broju. Nažalost, ove godine valjda su se prepali te nesretne korone pa ih baš i nema - rekla je Tereza Ivančić iz agencije Crikvenica turist.

Njemački mediji smatraju da Hrvatska ima dobre šanse za dolazak njemačkih turista te u svojim analizama ističu mali broj zaraženih od koronavirusa kao jedan od glavnih hrvatskih aduta. No, ipak samo 19 posto Nijemaca izjasnilo se da planira na odmor u neku drugu zemlju Europske unije

- Njemački turisti su, ustvari, najbrojniji hrvatski turisti. Radi se o našem tradicionalnom tržištu. Oni jednostavno funkcioniraju na način ranog bookinga. To što ih nema u ovom trenutku ja vjerujem da će se izmijeniti tijekom sedmog i osmog mjeseca jer s informacijama kojima raspolažemo s terena od strane članova putničkih agencija, otkaza za sedmi i osmi mjesec još uvijek nema - rekla je Ivana Maltar, direktorica udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

Već umorni i pokisli, bili smo spremni odustati od potrage za njemačkim turistima kada se pred nama u oblačno nedjeljno jutro nenadano pojavio Mini Cooper njemačkih registarskih oznaka.

- Dolazim iz Münchena i svake godine sam u Crikvenici. Jedva sam čekala da dođem ponovno. Jako me obradovalo kada su se otvorile granice i uopće me ne brine korona. Osjećam se posve sigurno - rekla je Charlotte Grundmeier, turistkinja iz Njemačke.

Iako rezervacije njemačkih gostiju za sedmi i osmi mjesec još nisu otkazane, i mnogi priželjkuju njihov dolazak, nedavni porast broja zaraženih u Hrvatskoj nikako ne ide u prilog ionako neizvjesnoj turističkoj sezoni koja trenutno bilježi samo 20 posto posjeta u odnosu na prošlu godinu, piše Deutsche Welle.