Podijeli članak

Njemačka vlada objavila je popodne da su dogovorene nove mjere koje za cijelu zemlju predviđaju zatvaranje svih trgovina osim onih s prehranom i lijekovima te zatvaranje svih objekata zabave i druženja kako bi se spriječila zaraza koronavirusom.

Ostat će otvorene trgovine prehrambenim proizvodima, marketi, banke, ljekarne i servisi dostave

Njemačka savezna vlada dogovorila je danas s pokrajinskim vladama mjere zatvaranja svih trgovina koje nisu vezane uz osnovnu opskrbu stanovništva te barova, klubova, kazališta, bordela i crkvi kako bi se usporilo širenje koronavirusa.  

Ostat će otvorene trgovine prehrambenim proizvodima, marketi, banke, ljekarne i servisi dostave, dok će restorani i drugi objekti prehrane biti otvoreni od šest sati ujutro do šest sati poslijepodne.

Vlada navodi da su nove mjere uvedene kako bi se dodatno ograničili socijalni kontakti u javnim prostorima

Vlada navodi da su nove mjere uvedene kako bi se dodatno ograničili socijalni kontakti u javnim prostorima kao odgovor na epidemiju koronavirusa u Njemačkoj. Trgovine koje ostaju otvorene moraju primijeniti visoke higijenske mjere i nadzirati ulaz kako bi se izbjeglo stvaranje dugačkih redova.

Istodobno, Njemačka razmišlja o promjeni Ustava u slučaju da Bundestag zbog koronavirusa ne bude mogao biti sazvan, javlja u ponedjeljak Njemačka novinska agencija (Dpa).

Za sada četiri zastupnika testirana pozitivno na koronavirus

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble danas je s predstavnicima parlamentarnih stranaka razgovarao o mogućnosti mijenjanja Ustava koji bi omogućio donošenja važnih odluka i u slučajevima pandemije, javlja dpa.

Trenutno je važne odluke mimo parlamenta moguće donositi samo u slučaju napada na zemlju, kada gremij sačinjen od članova oba doma parlamenta, Bundestaga i Bundesrata preuzima donošenje odluka.

Za sada su četiri zastupnika testirana pozitivno na koronavirus.

Lufthansa je ukinula 90 posto interkontinentalnih veza i 60 posto letova kratkog i srednjeg dometa

U Njemačkoj su danas zabilježena tri nova slučaja umrlih od koronavirusa, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na 16.

O detaljima sa sastanka vladina kabineta kancelarka Angela Merkel trebala bi govoriti na konferenciji za medije u 18 sati.

U međuvremenu su i njemačke zrakoplovne kompanije zatražile financijsku pomoć zbog kolapsa zračnog prometa. Savezna zemlja Baden-Wuerttemberg je u potpunosti ukinula zračni prijevoz.

Njemačka je od jutros drastično ograničila granični promet prema Austriji, Švicarskoj, Luksemburgu, Francuskoj i Danskoj

Lufthansa je ukinula 90 posto interkontinentalnih veza i 60 posto letova kratkog i srednjeg dometa. Ograničen plan letenja bi trebao važiti do 12. travnja.

Njemačka vlada je već obećala pomoć zrakoplovnim kompanijama.

"Zrakoplovna branša je bez vlastite krivnje stavljena na tešku kušnju", rekao je povjerenik vlade za zračni promet Thomas Jarzombek u ponedjeljak.

Njemačka je od jutros drastično ograničila granični promet prema Austriji, Švicarskoj, Luksemburgu, Francuskoj i Danskoj. Granicu smiju prelaziti samo one osobe koje na posao odlaze u drugu zemlju.