Podijeli članak

Njemačka vlada želi da ukine putna upozorenja za turiste iz 31 europske zemlje od 15. lipnja ukoliko situacija s koronavirusom nastavi da se poboljšava u Europi.

Pored njemačkih 26 partnerskih zemalja u Europskoj uniji, ta mjera se odnosi na Britaniju i četiri države članice Schengenske zone slobodnog putovanja – Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn.

Te su preporuke navedene u nacrtu političkog dokumenta pod nazivom „Kriteriji za omogućavanje unutareuropskog turizma“, koji bi njemačka vlada mogla usvojiti u srijedu.

Njemačka je do sada objavljivala putna upozorenja za regije koje su opasne po život, uključujući ratne zone kao što su Sirija i Afganistan.

Ukidanje putnih ograničenja dalo bi početni signal za prekogranična putovanja tijekom ljeta u Europi upravo u vrijeme turističke sezone.

- Oživljavanje turizma bitno je i za turiste i za njemačku turističku industriju, kao i za ekonomsku stabilnost zemalja koje su turističke destinacije - navodi se u nacrtu dokumenta Saveznog ureda za međunarodne odnose.

Putna upozorenja bit će zamijenjena pojedinačnim putnim savjetima u kojima se ukazuje na rizike u svakoj  zemlji pojedinačno, prenosi dpa.