Podijeli članak

Njemačka ambasada stavila je na raspolaganje dodatnih 50.000 eura pomoći za posljedice krize izazvane koronavirusom.

Ovim sredstvima će širom BiH, posebno u ruralnim sredinama, biti pružena podrška osobama koje su usljed krize ostale bez većeg dijela svojih primanja.

Sredstva će dobiti tri lokalne organizacije. Već danas su direktorica World Vision International za BiH Larisa Klepac i njemačka ambasadorica Margret Uebber potpisale ugovor kojim će biti omogućena podrška za 111 obitelji.

Time će preko 50 obitelji dobiti plastenike. Pored toga će biti nabavljene poljoprivredne strojeve, poput kosilica i lančanih pila.

Podrška će se dodijeliti ljudima na području Pala, Prače, Podgraba, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Tarčina, Vareša i Goražda, prenosi Klix.ba. 

Udruženje Zdrava malina iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja dobit će sredstva za izgradnju mosta, koji će spojiti obradiva polja sa selom.

Poljoprivredno udruženje građana Simentalac iz Lukavca dobiva podršku za mljekaru i proizvodnju sira.

Ambasadorica Uebber naglasila je važnost dugotrajne i bliske suradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Ova veza upravo je u teškim vremenima važna. Za nju je i osobno vrlo bitno pružiti podršku širom zemlje u vidu pomoći za samopomoć onima koji su posebno pogođeni krizom. Ambasadorica Uebber zahvalila se navedenim udruženjima za njihov izvanredan angažman u svim dijelovima zemlje.