Podijeli članak

Christian Schmidt, njemački političar, službeno je kandidat ove zemlje za novog visokog predstavnika u BiH.

No, kada i hoće li će do smjene doći, odlučivat će Vijeće za implementaciju mira. Aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko kaže, još nije spremio kofere. A rasprave se danima vode o tome, da li je Schmidt dobar izbor te je li Bosni i Hercegovini uopšte više potrebno međunarodno prisustvo u takvom obliku.

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling je napisao - konačno. Njemačka preuzima inicijativu u BiH, piše N1

Christian Schmidt – novi početak za Bosnu i Hercegovinu ili novi jahač mrtvog konja?

Tek su neki od naslova njemačkih medija nakon što je u javnost procurila, sad već potvrđena informacija, kako je ovaj Nijemac, dugogodišnji član Bundestaga, kandidat za novog visokog predstavnika.

“Ja nisam se umorio, međutim, dobro je da dolaze novi ljudi, nove ideje, nove politike, ja ću to naravno svesrdno podržati. Gospodin Schmidt je vrlo iskusan političar, on je više od 30 godina u njemačkom Parlamentu, bio je državni tajnik za obranu, bio je ministar za poljoprivredu četiri godine, bio u više navrata u BIH”, kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

"Moram priznati da mi nije jasan mazohizam koji Bakir Izetbegović ispoljava ne dopuštajući tim istim, kako kaže, lošim Srbima da napuste BiH. Ili Izetbegović ima namjeru da mu ostavimo zemlju i kuće a da svi kolektivno odemo odavde. Taj film neće gledati, to se neće dogoditi, jer sve svoje nosit ćemo sa sobom, svoje kuće, zemlju i Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Valentin Inzko priznaje, kada je 2009. stupio na poziciju jedan od ključnih zadataka bio je, stvoriti uvjete za što brže zatvaranje OHR-a.

No, sagledavši situaciju na terenu, zaključio je kako je BiH, daleko od tog koraka. Zbog toga i lider SDA pozdravlja dalje prisustvo visokog predstavnika. Smatra kako bi Schmidt mogao imati čvršću ruku.

“Mi znamo koji su uvjeti za ukidanje OHR-a to su uvjeti 5+2. I dok onaj najvažniji ne bude ispunjen ne vjerujem da će se itko igrati, Njemačka, Merkelova, s time da povuče OHR iz BiH, da ukine bonske ovlasti, bez kojih tko zna kako bi se ponašali balkanski, bosanski političari. Ne vjerujem da će se itko usuditi da tu stvar uradi, da uđe u te rizike”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Milorad Dodik i Dragan Čović jednoglasni. Visoki predstavnik, kako aktualni, tako i eventualno budući, nepotreban je u BiH. Što više, za Dodika, nepoželjan.

“Ja ne govorim o čovjeku, ja govorim o visokom predstavnika. Visoki predstavnik je ozbiljna podvala međunarodne zajednice. Mi Srbi tako to smatramo a vjerujemo i podvala Bošnjacima koji uživaju politički u tome šta radi visoki predstavnik ali u suštini od ove zemlje pravi pat poziciju”, istaknuo je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a .

“Svih nas politička odgovornost postoji što smo dopustili visokim međunarodnim i ostalim predstavnicima da u ime nas odlučuju, mi moramo odlučivati a onda preuzeti odgovornost, i to je jedina odgovornost, nismo imali dovoljno hrabrosti da zajedno kažemo idemo mi napraviti promjene a ne da nam to drugi stalno nameću”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ.

Kako domaći, tako njemački mediji – danima analiziraju vijest o mogućoj promjeni visokog predstavnika.

Dok jedni pišu kako bi Schmidt mogao dobiti odriješene ruke da strožije djeluje prema onima koji rade protiv države, drugi pak pišu da je Schmidt loš izbor, zbog bliskih veza s određenim strujama, koje neki smatraju neprijateljima BiH. Njegove kolege, bivši europski parlamentarci, kažu, da je možda institucija visokog predstavnika, ipak prevaziđena.

“Mislim da je previše visokih predstavnika, a mogućnost da se nešto uradi je veoma limitirana. Jer, ako previše uradite, onda vi vladate i umanjujete odgovornost političara da rade svoj posao. Ako ne uradite mnogo i samo posmatrate onda je opravdano pitanje, da li je prisustvo neophodno. Imam osobne dvojbe, ali ako je to gospodin Schmidt onda mislim da je on razuman čovjek, neće biti glavni upravitelj kako je to bio jedan ranije iz UK. Mislim da će biti više skroman i mogu reći da je prihvatljiva zamjena, ali i dalje mislim da međunarodna zajednica mora naći nove načine kako bi pomogla BiH da izađe iz političkog ćorsokaka”, kazao je Hannes Swoboda, bivši EU parlamentarac.

No, uloga visokog predstavnika, nije završena. Pogotovo u dijelu civilne implementacije Daytonskog sporazuma. Njemačka preuzima inicijativu, konačno, piše Christian Schwarz-Schilling.

“Ovom kandidaturom, čiji je prijedlog došao od njemačke kancelarke Angele Merkel, prije svega je jasno poručeno sljedeće: Ured visokog predstavnika neće biti ukinut, naprotiv. On treba sa novim snagama i novom politikom međunarodne zajednice ponovo dobiti na utjecaju u BiH”, smatra Schwarz-Schilling.

Schwarz-Shilling dalje navodi: kandidatura Schmidta došla je nakon uske koordinacije s međunarodnim partnerima, članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Upravo bi ambasadori PIC-a trebali dati zeleno svjetlo za imenovanje. Što se, neki sumnjaju, može desiti već na proljeće. Konačnu potvrdu daje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Schmidt bi time postao osmi visoki predstavnik u BiH.