Podijeli članak

Poništena je odluka o četrnaestodnevnoj karanteni za putnike koji dolaze iz zemalja članica Europske unije , zemalja Schengena i Velike Britanije koji je uveden u okviru mjera sprječavanja širenja koronavirusa, priopćeno je iz njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova.

Odluka o ukidanju karantene stupa na snagu od sutra.

Na kopnenim granicama će biti ublažene mjere te da će i vlasti saveznih država poduzeti neke nove korake u skladu s ovom odlukom.

Putnici koji budu u Njemačku doputovali iz zemalja EU-a, zemalja Schengena i Velike Britanije neće biti primorani na četrnaestodnevnu karantenu, međutim, ako bude došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze, bit će im savjetovano da se samoizoliraju, prenosi BHRT. 

Rekao je da su moguće razlike u detaljima kada je riječ o primjeni ove odluke u saveznim državama te istaknuo da mjera karantene još uvijek vrijedi za putnike koji dolaze iz drugih zemalja.

Ministar Heiko Maas će u ponedjeljak putem videolinka razgovarati sa kolegama iz zemalja EU o ograničenju putovanja.

Vlasti saveznih država Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka su, bez čekanja odluke Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke, od danas  poništili karantenu za putnike koji doputuju iz europskih zemalja, zemalja Schengena i Velike Britanije.