Podijeli članak

Vrhovni sud u Nizozemskoj odlučio je u petak da je ova zemlja djelomično odgovorna za smrt 300 muslimana ubijenih u srpnju 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda. 

Članovi obitelji ubijenih prvobitno su tužili Nizozemsku 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 300 muškaraca jer su ih nizozemske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. srpnja 1995. godine znajući da će biti ubijeni, prenosi Euronews. 

Oko 8.000 osoba, uglavnom dječaka i muškaraca, ubili su pripadnici Vojske Republike Srpske u masakru koji su počinili u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je kako su žrtve razočarane presudom, imajući u vidu da je odgovornost Nizozemske u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgojnost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće.

''Majke trenutno razgovaraju s odvjetnicima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strasbourgu'', kazao je Tahirović. 

Naglasio je da će se vjerojatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju da je, kako je kazao, Nizozemska itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici.