Podijeli članak

Publici u Njemačkoj nije bilo jasno kako je moguće da je neko dvije godine išao na posao i nije primao plaću, neke stvari su njima bile potpuno nadrealne, izjavio je za N1 reditelj Srdan Golubović, govoreći o svom filmu "Otac" koji će biti prikazan na online izdanju Sarajevo Film Festivala.

Film "Otac" inspiriran je istinitom pričom o Đorđu Joksimoviću kojem su zbog siromaštva oduzeta djeca. Premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu gdje je osvojio dvije nagrade, a domaću premijeru imao je na ovogodišnjem FEST-u, kako je Golubović rekao, "posljednjem festivalu koji je odrađen ove godine kao pravi festival".

Golubović je za Novi dan TV N1 u Sarajevu, rekao kako je početak distribucije u kinima bio dobar, ali je ona prekinuta pandemijom koronavirusa, tako da film sada svoj život nastavlja na online platformama, poput Sarajevo Film Festivala.

Kako je rekao, film jeste baziran na istinitoj priči, ali je veći dio njegove radnje fikcija.

"Naravno da nešto što je životna istina, što se zaista dogodilo uvijek pomogne da stvar bude što istinitija. U Njemačkoj im nije bilo jasno kako je moguće da je netko dvije godine išao na posao i nije primao plaću, neke stvari su njima bile poptuno nadrealne", ispričao je Golubović.

Film je, prema njegovim riječima, pronašao pravi trenutak, jer je i prije pandemije planeta "počela da ključa" zbog socijalnih razlika i povećanja raslojavanja između bogatih i siromašnih.

"Bojim se da će poslije korone podjele na bogate i siromašne biti još veće, i da će planeta biti još nepravednije mjesto", kazao je.

Glavnu ulogu u filmu "Otac" igra Goran Bogdan, a prvobitno je bila namijenjena Nebojši Glogovcu koji je, nažalost, preminuo prije početka snimanja.

"Rekao sam producentima da hoću ispočetka, da pronađem nekog drugog tko neće biti zamjena za Nebojšu nego da bude potpuno novo", objasnio je Golubović i dodao kako je na prvoj audiciji bilo jasno da je Goran Bodan pravi izbor.

"Goga (Goran Bogdan) i ja smo tri mjeseca prolazili kroz svaku scenu, pričali o tome tko je taj čovjek... Uz sve to, Goga je imao zadatak smršati 20 kilograma, da bude istinit, da bude vjerodostojan, a da stvori sebi osjećanje da se ne osjeća prijatno u svojoj koži", istakao je Golubović.

Kazao je i da se filmom "Otac" najviše oslobodio svojih zabluda i najdublje uronio u neki svoj svijet.

"Film jeste posveta mom ocu, i moguće je da je to neki razlog intimni, mada su meni svi filmovi o odnosu oca i sina. Ja sam veoma mlad izgubio oca, i očigledno je to neki prostor u kojem ja tražim priče i to su neki odnosi koji mene duboko intrigiraju", objasnio je.